nnk emblema logo

nnk cim telefon

Új Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot épít a Nemzeti Népegészségügyi Központ 

A COVID-19 járvány miatt felértékelődött a járványügyi biztonság szerepe. Egyre nagyobb figyelmet kap az új kihívást jelentő vírusok, baktériumok azonosítása. Felismerve ennek súlyosságát a Nemzeti Népegészségügyi Központ új Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot épít. A fejlesztéshez Magyarország Kormánya és az Európai Unió csaknem 12 milliárd forint támogatást biztosított az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból.

A projekt célja egy olyan, hazánkban és Közép-Európában is egyedülálló Nemzeti Biztonsági Laboratórium fejlesztése a már meglévő legmagasabb biológiai védelmi szintű (BSL3/BSL4) laboratórium mellett, amely a legkorszerűbb körülményeket és infrastrukturális feltételeket biztosítja a veszélyes kórokozók diagnosztikája, kutatása terén. Az új csúcstechnológiával felszerelt laboratórium segítségével gyorsítható a magyarországi gyakorlatban ritka, de egyre gyakrabban előforduló biológiai ágensek azonosítása, ezáltal gyorsabb és célzottabb intézkedések tehetők a lakosság egészségvédelme és közvetve a gazdaság védelme érdekében. Az új infrastruktúra mind hazai, mind nemzetközi szinten kulcsszereplő lesz a veszélyes kórokozók (pl. koronavírus, madárinfluenza vírus vagy Krími-kongói vérzéses láz vírus) elleni új vakcinák vizsgálatában, immunológiai kutatásokban, a kórlefolyás tanulmányozásában.

A most épülő új laboratórium és annak teljes infrastruktúrája Magyarország fertőző betegségekkel szembeni járványügyi biztonságának megőrzését és fejlesztését szolgálja. Rendkívüli események, veszélyhelyzetek (pl. bioterrorizmus) esetén is biztosítja a gyors reagálást, amelyben a korszerű diagnosztika szerepe kulcsfontosságú. Mindezzel tovább erősítve hazánk kapuőri szerepét az Európai Unióban.

A fejlesztéssel kialakítják az új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épületét és annak informatikai rendszerét, valamint a laboratórium működtetéséhez szükséges új eszközöket szereznek be.

A projektről bővebb információk az NNK hivatalos honlapján, a www.nnk.gov.hu oldalon olvashatók.

A sajtóközlemény az EFOP-2.2.0-16 kódszámú „A minőségi egészségügyi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításának fejlesztése” elnevezésű pályázaton elnyert EFOP-2.2.0-16-2020-00009 azonosítószámú „Új Nemzeti Biztonsági Laboratórium fejlesztése” elnevezésű projektben készült.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat