nnk emblema logo

nnk cim telefon

A szűrővizsgálatok célja a lakosság egészségének védelme és az egyén életminőségének, illetve élettartamának növelése a rejtett betegségek, az egyes betegségeket megelőző kórállapotok, valamint az arra hajlamosító kockázati tényezők korai – lehetőleg panaszmentes – szakaszban történő aktív felkutatásával és felismerésével.

A méhnyakrák napjainkban is jelentős népegészségügyi probléma.  A halálozás vonatkozásában a 2020-as korra standardizált mortalitási arányok méhnyakrák okozta halálozások tekintetében Magyarország a 13. az európai rangsorban. A méhnyakrák korai felismeréssel és kezeléssel jelentősen javíthatók a túlélési esélyek, sőt akár teljes és végleges gyógyulás is elérhető.

Kiknek és milyen időközönként?

Jelenleg – jogszabályban rögzítetten – országos kiterjesztésben, a 25–65 közötti nők egyszeri negatív szűrővizsgálat után 3 évenként megismételt méhnyak szűrővizsgálatra (citológia) jogosultak.

Mit tegyen, ha meghívót kap?

A népegészségügyi szűrővizsgálatra szóló meghívót a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) küldi meg az érintettek részére. A meghívóban szereplő internetes linken található a nőgyógyászati szakrendelők és védőnői körzetek elérhetősége, majd ezt követően időpontot kell egyeztetni a szakrendelőkkel, vagy védőnőkkel.

Mi történik a méhnyak szűrésen?

A páciens alsónemű levétele után háton fekszik, felhúzott lábakkal kényelmesen elfekszik ellazított testhelyzetben. A méhnyakszűrés során hüvelyi feltárást követően a méhnyak adott területéről történik a mintavétel egy speciális „ecsetszerű” mintavételi eszköz segítségével. A kapott sejtmintát kizárólag akkreditált citopatológiai laboratóriumban dolgozzák fel.

Mintavételezést végezheti érvényes működési engedéllyel rendelkező:

  • Szülész-nőgyógyász szakorvos
  • Védőnő

Mire készüljön fel a vizsgálat előtt?

Kérjük, hozza magával a méhnyakszűrési meghívólevelét és az érvényes TAJ kártyáját.

Az alábbi mellékletek tartalmazzák az adott megyében elérhető méhnyakszűrő vizsgálatokat végző szakrendelések adatait.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat