Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A szűrővizsgálatok célja a lakosság egészségének védelme és az egyén életminőségének, illetve élettartamának növelése a rejtett betegségek, az egyes betegségeket megelőző kórállapotok, valamint az arra hajlamosító kockázati tényezők korai – lehetőleg panaszmentes – szakaszban történő aktív felkutatásával és felismerésével.

A méhnyakrák napjainkban is jelentős népegészségügyi probléma.  A halálozás vonatkozásában a 2020-as korra standardizált mortalitási arányok méhnyakrák okozta halálozások tekintetében Magyarország a 13. az európai rangsorban. A méhnyakrák korai felismeréssel és kezeléssel jelentősen javíthatók a túlélési esélyek, sőt akár teljes és végleges gyógyulás is elérhető.

Kiknek és milyen időközönként?

Jelenleg – jogszabályban rögzítetten – országos kiterjesztésben, a 25–65 közötti nők egyszeri negatív szűrővizsgálat után 3 évenként megismételt méhnyak szűrővizsgálatra (citológia) jogosultak.

Mit tegyen, ha meghívót kap?

A népegészségügyi szűrővizsgálatra szóló meghívót a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) küldi meg az érintettek részére. A meghívóban szereplő internetes linken található a nőgyógyászati szakrendelők és védőnői körzetek elérhetősége, majd ezt követően időpontot kell egyeztetni a szakrendelőkkel, vagy védőnőkkel.

Mi történik a méhnyak szűrésen?

A páciens alsónemű levétele után háton fekszik, felhúzott lábakkal kényelmesen elfekszik ellazított testhelyzetben. A méhnyakszűrés során hüvelyi feltárást követően a méhnyak adott területéről történik a mintavétel egy speciális „ecsetszerű” mintavételi eszköz segítségével. A kapott sejtmintát kizárólag akkreditált citopatológiai laboratóriumban dolgozzák fel.

Mintavételezést végezheti érvényes működési engedéllyel rendelkező:

  • Szülész-nőgyógyász szakorvos
  • Védőnő

Mire készüljön fel a vizsgálat előtt?

Kérjük, hozza magával a méhnyakszűrési meghívólevelét és az érvényes TAJ kártyáját.

Az alábbi mellékletek tartalmazzák az adott megyében elérhető méhnyakszűrő vizsgálatokat végző szakrendelések adatait.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít