nnk emblema logo

nnk cim telefon

A HAKSER feladata

Az Országos Atomenergia Bizottság (OAB) 1981-ben hozott döntése alapján jött létre a Hatósági Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszer (HAKSER), a paksi atomerőmű (PA ZRt.) környezetének rendszeres, az erőmű érdekeltségétől független, hatósági jellegű ellenőrzése céljából. Jelenleg a HAKSER működését jogszabályi szinten a Kormány 275/2002. (XII.21.) Kormány rendelete írja elő.

A HAKSER működtetésében érintett intézmények laboratóriumai az erőmű 30 km sugarú környezetében gyűjtenek rendszeresen környezeti mintákat. E minták radiológiai ellenőrzésének eredményeit az OSSKI-ban működő Adatfeldolgozó és Értékelő Központ (HAKSER AFÉK) gyűjti.

A HAKSER tevékenységében részt vevő intézmények a környezetellenőrzési adatok elemzésének eredményét évente egy közös összefoglaló jelentésben tették közzé 2014-ig, ezt követően az OAH által kiadott OKSER jelentés része lett.

A HAKSER a Paksi Atomerőmű ZRt. környezetének hatósági ellenőrzése keretében végzett tevékenységéről éves jelentéseket tesz közzé:

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat