Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A települések szennyvizének összetétele sok tekintetben a szennyvíztelep által ellátott lakosság egészségi állapotának lenyomata. A települési szennyvíz járványügyi célú vizsgálata nem új terület, azonban a jelenlegi világjárvánnyal kapcsolatban intenzíven kutatott területté vált. Az eredmények több országban is igazolják, hogy a SARS-CoV-2 már a tömeges megbetegedéseket megelőzően, akár 4-10 nappal az esetszámok emelkedése előtt kimutatható szennyvízből. A vírus örökítőanyaga a tüneteket mutató és tünetmentes fertőzöttek székletében egyaránt jelen van (bár széklet útján történő fertőzésről még nincs bizonyíték), amely így megjelenik a szennyvízben. Fertőzőképes vírusokat az eddigi vizsgálatok a világon sehol nem mutattak ki szennyvízből.

Az új koronavírus szennyvízből történő kimutatását célzó módszerfejlesztés az NNK-ban a hazai járványhelyzet súlyosbodására reagálva, áprilisban indult, a mérések elsődleges célja a járványhelyzet előrejelzése. Heti rendszerességű mintavétel történik a három Budapesti szennyvíztisztítóból, valamint a megyeszékhelyek és néhány Budapest környéki város (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) szennyvizéből (utóbbi 5 város szennyvizét aggregált mintaként vizsgáljuk). A vírusok szennyvízből történő kimutatásában nehézséget jelent, hogy egyenetlen eloszlásuk miatt a visszanyerés hatékonysága alacsony. Emiatt nagyobb létszámú lakosságot ellátó szennyvíztelepeket érdemes mintavételi helyszínül választani. Kisebb létszámú települések mintázása esetén az eredmények értelmezése a nagy mintavételi hiba miatt kérdéses. Fontos figyelembe venni, hogy a szennyvízminta negatív eredménye nem jelenti azt, hogy az ellátott lakosság körében nem fordul elő megbetegedés.

A szennyvízmintákból a laboratóriumba szállítást követően centrifugálással távolítjuk el az ülepedő szennyeződéseket. Ezután a mintákat ultraszűréssel koncentráljuk, majd a vírus örökítőanyagát kereskedelmi forgalomban kapható kittel tisztítjuk. A mintákkal párhuzamosan minden nap egy pozitív és egy negatív kontroll mintát is feldolgozunk: a negatív kontroll steril csapvizet, a pozitív kontroll ismert mennyiségű inaktivált vírust tartalmaz.

A vírus örökítőanyagának mennyisége valós-idejű kvantitatív polimeráz láncreakció (qPCR) módszerrel mutatjuk ki. A módszer megegyezik a humán (orr- és garatváladék) mintáknál alkalmazott eljárással.

Az eredmények értelmezése során problémát jelenthet, hogy a szennyvíz fekália-tartalma változhat, különösen pl. jelentős csapadék esetén, amely a minta hígulásához vezethet. Ennek kiküszöbölésére a PCR módszerrel mért víruskoncentrációkat korrigáljuk a szennyvíz fekális indikátorainak (fekális Enterococcusok) mennyiségi adataival, így eredményeinket a szennyvíztelep által kezelt teljes vízmennyiségen belül a szennyvíz eredetű frakcióra tudjuk vonatkoztatni.

Az ősszel tapasztalt esetszám emelkedést megelőzően a szennyvízben mért vírusmennyiség emelkedését tapasztaltuk, először néhány településen, majd az egész országban. Az augusztusban és szeptemberben mért, országszerte megfigyelhető koncentrációemelkedés egybeesett a járvány második hullámának hazai felfutásával. A 44. héttől (október vége) ismét hirtelen emelkedést tapasztaltunk az adatokban, összhangban a járványhelyzet súlyosbodásával.

A COVID-19 járvány hatására a nemzetközi tudományos közösségben minden eddiginél folyamatosabb információcsere zajlik, amelynek az NNK szakemberei is részesei. A számos országban, így hazánkban is zajló szennyvíz vizsgálatok eredményei alátámasztják, hogy a szennyvíz alapú epidemiológia bizonyítottan hatásos a SARS-CoV-2 közösségi terjedésének előrejelzésében.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít