nnk emblema logo

nnk cim telefon

efop181 logo

Projektazonosító:
EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001

Projekt címe:
KOMPLEX NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK

Projektmegvalósítás kezdete, vége:
2016.03.01. – 2020.06.30.

Projekt költségvetése:
6 542 212 700 Ft

Támogatás intenzitása:
100%

Az EFOP-1.8.1-VEKOP-15-2016-00001 azonosítószámú „Komplex népegészségügyi szűrések” című kiemelt projekt kedvezményezettje a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A projekt átfogó, hosszú távú célja a népegészségügyi programok hatékonyságának növelése mellett az, hogy csökkentse a szűrővizsgálatokkal megelőzhető halálozások kockázatát és ennek a tendenciának a kedvezőtlen irányát megváltoztassa. Közvetlen célkitűzés a lakosság egészségtudatosságának fejlesztése, beleértve a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóságot, valamint a szűrővizsgálati rendszer felülvizsgálatát és annak korszerűsítését. A kiemelt projekt több szakmai pillérre épül, amelyek a projekt keretében kitűzött célok megvalósítására irányulnak.

A Vastagbélszűrési pillér az országos vastagbélszűrés gyakorlati bevezetését támogatja eljárásrendek, minőségbiztosítási kézikönyvek elkészítése, a vastagbélszűrés gyakorlati megvalósítása és a tapasztalatok értékelése mentén. A pillér keretében országosan 300.000 fő 50-70 éves korosztályba tartozó nő és férfi kétlépcsős vastagbélszűrése valósul meg. A szűrésnem várhatóan 2019-től a szűrési keretrendszer részeként beépül a folyamatos népegészségügyi szűrések közé.

A Képzési és pilotszervezési pillér a háziorvosi praxisok, mammográfiai asszisztensek és emésztőszervi endoszkópos asszisztensek számára fejleszt ki tananyagokat a naprakész tudás- és információszerzés érdekében e-learning és jelenléti képzések keretében. A pillér egyik fő célkitűzése, hogy 2019 folyamán valamennyi, a méhnyakszűrés iránt elkötelezett védőnő számára továbbképzés biztosítása révén a szakemberek alkalmassá váljanak önállóan méhnyakszűrést végezni, bekapcsolódva a szervezett méhnyakszűrés folyamatába. A pillér munkájának eredménye 7000 fő képzésbe vonása és 6000 fő részére a képzés elvégzéséről sikeres igazolás kiállítása.

A Rendszerfejlesztési pillér a szakmai, szervezeti és finanszírozási kérdések kapcsán kíván javaslatokkal élni a szervezett népegészségügyi szűrések bevezetése érdekében, amely keretében szakmai irányelvek és javaslatcsomagok kerülnek kidolgozásra a vastagbélszűrés, méhnyak- és HPV szűrés, valamint a mammográfia és opportunisztikus szűrések területén.

Fenti pillérek támogatására irányul a Beszerzési, IT és kommunikációs pillér tevékenysége, amely során a fenti célok támogatására fejlesztett informatikai rendszerek kidolgozására és bevezetésére kerül sor, valamint a megvalósult tevékenységek kommunikációja valósul meg minél szélesebb körben a projektben végzett tevékenységek szakmai és lakossági célcsoportokkal történő megismertetése érdekében.

Ugyancsak a projekt konkrét feladata a népegészségügyi szempontból kiemelt fontosságú, működő vagy országos alkalmazásra esélyes szűrővizsgálatokról - hatásosság vizsgálatot, pilot programot és átfogó, egészséggazdasági vizsgálatot, javaslatot is tartalmazó - szakmai döntések támogatása, valamint a pilot melanóma- és a szájüregi szűrés megvalósítása, a szűrésekkel kapcsolatos szakmai kritériumok alkalmazhatósága és országosan egységes kivitelezésének biztosítása.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Szociális Alap finanszírozásában valósul meg.

Melléklet(ek):
Download this file (EFOP181_Tamogatasi_szerzodes_es mellekletei_160627.pdf)Hatályos támogatási szerződés[ ][ ]
Download this file (EFOP_181_tájékoztató_nnk.pdf)Tájékoztató[ ][ ]

sz2020 also infoblokk

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat