nnk emblema logo

nnk cim telefon

FTALÁTOK finalA FTALÁTOK olyan vegyületek, amelyeket az ipar elsősorban lágyítószerként alkalmaz, mivel a műanyagok rugalmasságát és élettartamát növelik. Nem képeznek erős kémiai kötéseket, ezért a különböző termékekből hosszú ideig képesek felszabadulni.

Ezek a vegyületek számos olyan termékben előfordulhatnak, amelyekkel minden nap érintkezünk. Ftalátokat tartalmazhatnak a rugalmas műanyagból (PVC) vagy gumiból készült berendezési és egyéb használati tárgyak, illetve a műszaki és elektronikai cikkek rugalmas bevonatai (pl.: PVC-padló, padlószőnyeg, kábelek, szerszámok műanyag markolata, öntapadós matricák). Az élelmiszerek műanyag csomagolóanyagában is előfordulhatnak ezek a vegyületek, így az ezekkel az anyagokkal érintkezésbe kerülő élelmiszerek elfogyasztásával a ftalátok a szervezetbe is bekerülhetnek. A polietilén-tereftalátból (PET) készült ásványvizes és üdítős palackokból pedig a folyadékba is kioldódhatnak. Kozmetikumokban (pl.: körömlakk, hajspray) filmképzőként és illatstabilizátorként használják, így a bőrön keresztül is felszívódhatnak vagy belélegezzük őket. Egyes műanyagból készült ruházati termékek (pl.: cipők, esőkabátok) is tartalmaznak ftalátokat. A ftalátoknak számos forrása létezik még, megtalálhatóak többek között gyurmákban, ragasztókban, festékekben, légtisztítókban, gyertyákban, kijelzésvédő PET fóliákban, lágyzselatin bevonatú étrend-kiegészítő tablettákban. Jelen vannak az ülepedett porban és a beltéri levegőben is. Egyes ftalátok alkalmazása bizonyos termékekben (pl.: gyermekjátékok) már korlátozott az Európai Unióban, de azon kívül nem mindenhol.

Több olyan ftalát ismert, amely megzavarhatja a hormonrendszer összetett élettani működéseit, különösen magzati, kisdedkori és fiatalkori fejlődés idején. Emellett befolyásolhatják a nemi fejlődést és a nemi működéseket (pl.: termékenység csökkenése, spermiumszám csökkenés, korai pubertás, rejtettheréjűség, húgycső rendellenességek, policisztás petefészek, endometriózis). Káros hatásúak lehetnek az idegrendszer fejlődésére (pl.: figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus spektrum zavar, tanulási nehézségek) és megzavarhatják az anyagcsere-folyamatokat, valamint elhízást okozhatnak. A legtöbb ftalát a szervezetbe kerülve az anyagcserének köszönhetően gyorsan lebomlik egyszerűbb összetevőkre, majd a kiválasztás során távozik a szervezetből. A vizeletből kimutatható a különböző forrásokból származó aktuális ftalát expozíció mértéke.

Tudatos odafigyeléssel elkerülhetőek a ftalátok. Javasolt műanyag helyett a természetes anyagból készült használati tárgyak és játékok, illetve a „PVC-mentes” („PVC free”), a „ftalát-mentes” („phthalate free”) és az „illatanyag-mentes” termékek választása. Kevesebb szépségápolási termék használatával csökkenthető a kitettség, különösen a kismamáknak és kisgyermekes szülőknek fontos erre odafigyelnie. Mivel a por is tartalmazhatja ezeket a vegyületeket, ezért rendszeres takarítással, nedves kendővel történő portalanítással csökkenthető a mennyiségük. Hő hatására könnyebben kioldódnak, ezért kerülendő az ételek műanyag edényben történő melegítése. A gyakori és alapos kézmosás - főleg az étkezéseket megelőzően - ebben az esetben is javallott. A legfontosabb a műanyagok jelölésének ellenőrzése és a biztonságosnak tekinthető műanyagok használata.

 

Melléklet(ek):
Download this file (FTALÁTOK_final.pdf)FTALÁTOK[ ][ ]

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat