nnk emblema logo

nnk cim telefon

AZ ÉGÉSGÁTLÓK olyan vegyületek, melyeket különféle használati és berendezési tárgyak, illetve építőanyagok tartalmazhatnak, hogy csökkentsék azok gyúlékonyságát és ezáltal növeljék a termék használatának biztonságát. A termékekből a környezetbe kerülve csak nagyon lassan bomlanak le. Zsíroldékonyak, így felhalmozódhatnak az élő szervezetekben.

A leggyakrabban alkalmazott égésgátlók a polibrómozott-difenil-éterek (PBDE-vegyületek). Az égésgátlókat kiterjedten alkalmazzák elektromos és elektronikus berendezések műanyag borításaiban, lakástextilekben, kárpitozott bútorokban, matracokban, szigetelőanyagokban, padlózatban, illetve számos használati tárgyban.  

Szervezetünkbe egyrészt nagyobb testű halak és magas zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztásával kerülhet. Másrészt az égésgátlókat tartalmazó termékekből a vegyületek a környezetbe juthatnak, így az ülepedett porban és a beltéri levegőben is előfordulnak. A tárgyak érintésével bőrön keresztül is felszívódhatnak.

A PBDE-vegyületek a pajzsmirigyhormon működését befolyásolva károsíthatják az idegrendszer fejlődését. A magzati és csecsemőkori kitettség viselkedészavarokat, hiperaktivitást, illetve a tanulási képesség és a memóriafunkciók csökkenését okozhatja. Hozzájárulhatnak a nemi működések zavarainak kialakulásához, májkárosítóak és lehetséges rákkeltők. A magzatok és a csecsemők magasabb kockázatnak vannak kitéve, mivel idegrendszerük, nemi rendszerük még fejlődik, és a PBDE-vegyületek az anyai vérből a magzatba és az anyagtejbe is bejutnak. A földön játszó gyermekek számára is kockázatot jelentenek, az ülepedett por könnyen a szervezetükbe kerül.

Az égésgátlók veszélyeztetik az állatvilágot is, hozzájárulnak a tengeri emlősök nagyfokú populációcsökkenéséhez. Az Európai Unióban néhány PBDE-vegyületet már betiltottak vagy korlátozták alkalmazását. A PBDE vegyületek helyettesíthetőek, azonban az újabb, helyettesítésre használt vegyületek közül néhány szintén káros hatásúnak bizonyult (pl.: TPHP, TCEP, TCPP, TDCP).

A környezetbarát tanúsítvánnyal rendelkező, PBDE-mentes termékek vásárlásával csökkenthetjük ezen vegyületek koncentrációját a környezetben. A ragadozó halakban több egészségre káros anyag is felhalmozódhat, ezért inkább növényevő, vagy kisebb testű, kevésbé zsíros halat ajánlott választani. Kerüljük a zsíros ételeket! A kismamák lehetőleg ne fogyókúrázzanak a szoptatás idején, mert a szervezet zsírszöveteiben elraktározódott káros anyagok ilyenkor az anyatejbe kerülnek. A rendszeres nedves takarítás és a megfelelő szellőztetés csökkenti az otthonainkban felhalmozódó káros anyagok mennyiségét. Gépi szőnyeg vagy szőnyegpadlók helyett ajánlatos inkább egyszerű, szőtt vagy csomózott textilszőnyeget. Párnából poliuretán hab töltésű helyett inkább pehely, toll, gyapjú vagy poliészter töltésűt célszerű választani. Fontos, hogy a matracok, kárpitozott bútorok védőhuzata ép maradjon.

Tudatos vásárlással járuljunk hozzá az e-hulladékok mennyiségének csökkentéséhez! Ne adjunk kisgyermek kezébe távirányítót, mobiltelefont!

Melléklet(ek):
Download this file (Égésgátlók.jpg)Égésgátlók.jpg[ ][ ]

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat