nnk emblema logo

nnk cim telefon

BISZFENOL AA BISZFENOLOK olyan szintetikus vegyületek, melyeket polikarbonát műanyagok és epoxigyanták gyártásához használnak, valamint PVC műanyagokban antioxidánsként alkalmazzák. A biszfenolok közül a legelterjedtebb vegyület a biszfenol-A (BPA).

A polikarbonát műanyagok hajlítható, ugyanakkor rendkívül törés- és hőellenálló anyagok, kedvező tulajdonságaik révén nagyon kiterjedten gyártják. A BPA – t tartalmazó tárgyak ezért sokfélék és rendkívül elterjedtek. Polikarbonátból készülnek a mikrohullámú sütőkben használható műanyag edények, a merevebb műanyag tányérok, az átlátszó, üveghatású poharak és a dobozfedelek, valamint a vízautomaták ballonjai is. A BPA könnyen az emberi szervezetbe kerülhet, hosszas tárolás, melegítés, napsugárzás, mikrohullámok és savas-lúgos hatás következtében beoldódhat az ételekbe, italokba. A mobiltelefonok védőtokjai és sok más termék (pl.: CD, DVD, számítógépek, laptopok) gyártásához polikarbonátot használnak, így ezekben a tárgyakban is fellelhető a vegyület.

Biszfenolokat tartalmaznak a polikarbonátokon kívül az epoxigyanta műanyagok is, amelyekből a befőttesüvegek fedelén látható fehér bevonat készül és egyes konzervdobozok belső felülete is. A legtöbb bolti blokkhoz, parkolójegyekhez, illetve a kártyás fizetés bizonylatához használt hőpapírokban is megtalálhatóak, amelyekből érintkezés hatására a bőrön keresztül felszívódva a szervezetbe kerülhetnek. A PVC-ből készült termékek is tartalmazhatnak biszfenolt.

A biszfenolok főként fejlődő szervezet esetén, de a későbbi életkorokban is a hormonok összehangolt, harmonikus működését megzavarva, számos betegség kialakulásában játszanak szerepet. Így, a ftalátokhoz hasonlóan magzati és kisdedkorban befolyásolhatják a nemi fejlődést (pl.: rejtettheréjűség, húgycső rendellenességek, korai pubertás), valamint hozzájárulhatnak egyes idegrendszeri eltérések kialakulásához (pl.: figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus spektrum zavar, tanulási nehézségek). A fiatal felnőttekben is hatással vannak a nemi működések egészségére, termékenység-, spermiumszám csökkenést, meddőséghez vezető policisztás petefészek betegséget vagy endometriózist okozhanak. A későbbi életkorokban befolyásolhatjákaz az anyagcsere-folyamatokat, hozzájárulhatnak az elhízás és a cukorbetegség kialakulásához.

A biszfenolok felhasználását a cumisüvegek és a csecsemőknek szánt élelmiszerek csomagolóanyagának gyártásához az Európai Unióban betiltották. Az egyéb, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokban és a kisgyermek-játékokban meghatározták azt a maximális mennyiséget, amely kioldódhat. Hőpapírokban való alkalmazásuk tiltása 2020-tól lép hatályba. Ennek ellenére szükséges a tudatosság és az odafigyelés, hiszen az Európai Unión kívül sok helyen nem vezettek be erre vonatkozó korlátozásokat, továbbá a több termékből kioldódó kis mennyiségek összeadódnak.

Odafigyeléssel csökkenthető a szervezetbe kerülő biszfenolok mennyisége. Ennek érdekében javasolt műanyag helyett természetes anyagból készült tárgyakat használni, illetve az összetevőket fokozottan ellenőrizni, valamint PVC-mentes és BPA-mentes terméket választani. Az ételek és, italok polikarbonát (jelölése: PC) műanyag edényben történő melegítése kerülendő, helyette üveg-, rozsdamentes acél-, kerámia- edények használata ajánlott. Konzervek helyett friss vagy fagyasztott zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vegyületnek való kitettség. Befőzéshez, meleg ételek tárolásához fémfedeles befőttesüveg helyett rexüveg használata javallott. A házipor is tartalmazhat BPA-t, ezért fontos a nedves törlőkendővel történő portalanítás, rendszeres takarítás. Kisgyermekek kezébe nem tanácsos hőpapíros számlát, bolti blokkot, illetve PVC-ből vagy polikarbonátból készült műanyagterméket adni.

 

Melléklet(ek):
Download this file (BISZFENOL-A.pdf)BISZFENOL-A[ ][ ]

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat