nnk emblema logo

nnk cim telefon

BISZFENOL A

A BISZFENOLOK olyan szintetikus vegyületek, melyeket polikarbonát műanyagok és epoxigyanták gyártásához használnak, valamint PVC műanyagokban antioxidánsként alkalmazhatják. A biszfenolok közül a legelterjedtebb vegyület a biszfenol-A (BPA).

A polikarbonát műanyagok hajlítható, ugyanakkor rendkívül törés- és hőellenálló anyagok, kedvező tulajdonságaik révén nagyon elterjedten gyártják. A BPA-t tartalmazó tárgyak ezért sokfélék és rendkívül gyakoriak. Polikarbonátból készülnek például a mikrohullámú sütőkben használható műanyag edények, a merevebb műanyag tányérok, az átlátszó, üveghatású poharak és a dobozfedelek, valamint a vízautomaták ballonjai is. A BPA könnyen az emberi szervezetbe kerülhet, mivel hosszas tárolás, melegítés, napsugárzás, mikrohullámok és savas-lúgos hatás következtében kioldódhat az ételekbe, italokba. A mobiltelefonok némely védőtokjai és sok más termék (pl.: CD, DVD, számítógépek, laptopok) gyártásához polikarbonátot használnak, így ezekben a tárgyakban is előfordulhat a vegyület.

Biszfenolokat tartalmaznak a polikarbonátokon kívül az epoxigyanta műanyagok is, amelyekből a befőttesüvegek fedelén látható fehér bevonat készül és egyes konzervdobozok belső felülete is. A legtöbb bolti blokkhoz, parkolójegyekhez, illetve a kártyás fizetés bizonylatához használt hőpapírokban is megtalálhatóak, amelyekből érintkezés hatására a bőrön keresztül felszívódva a szervezetbe kerülhetnek. Mindezeken kívül egyes PVC-ből készült termékek is tartalmazhatnak biszfenolt.

A biszfenolok főként a fejlődő szervezetben, de a felnőtteknél is a hormonok összehangolt, harmonikus működését megzavarva, számos betegség kialakulásában játszanak szerepet. Így, a ftalátokhoz hasonlóan magzati és kisdedkorban befolyásolhatják a nemi fejlődést (pl.: rejtettheréjűség, húgycső rendellenességek, korai pubertás), valamint hozzájárulhatnak egyes idegrendszeri eltérések kialakulásához (pl.: figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus spektrum zavar, tanulási nehézségek). A fiatal felnőttekben is hatással vannak a nemi működések egészségére, termékenység-, spermiumszám csökkenést, meddőséghez vezető policisztás petefészek betegséget vagy endometriózist okozhatnak. A későbbi életkorokban befolyásolhatják az anyagcsere-folyamatokat, így hozzájárulhatnak az elhízás és a cukorbetegség kialakulásához.

A BPA felhasználását a cumisüvegek és a csecsemőknek szánt élelmiszerek csomagolóanyagának gyártásához az Európai Unióban már betiltották. Az egyéb, élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és a kisgyermek-játékok esetében pedig meghatározták azt a maximális mennyiséget, amely kioldódhat a termékből. Hőpapírokban való alkalmazása 2020-tól korlátozott. Emellett, Németország jelenleg javaslatot készít elő annak érdekében, hogy az Európai Unióban a BPA-ra és a szerkezetileg rokon biszfenolokra általános korlátozás vonatkozzon az árucikkekben.

A BPA különös aggodalomra okot adó anyagnak is minősül, melyekkel kapcsolatban a lakossági vásárlók érdeklődhetnek az árucikk forgalmazóinál, hogy az érintett termék tartalmaz-e ilyen anyagot. Amennyiben legalább 0,1 %-os koncentrációban található valamely különös aggodalomra okot adó anyag a termékben, akkor a forgalmazónak 45 napon belül tájékoztatást kell adnia a vásárlónak legalább az érintett anyag(ok) megnevezésével.

A BPA-ra már bevezetett intézkedések ellenére szükséges a tudatosság és az odafigyelés, hiszen azok jelenleg nem fednek le minden potenciális biszfenol forrást, és az Európai Unión kívül sok helyen egyáltalán nem vezettek még be erre vonatkozó korlátozásokat, továbbá a több termékből kioldódó kis mennyiségek is összeadódnak. Odafigyeléssel azonban csökkenthető a szervezetbe kerülő biszfenolok mennyisége. Ennek érdekében javasolt műanyag helyett természetes anyagból készült tárgyakat használni, illetve az összetevőket fokozottan ellenőrizni, valamint PVC-mentes és BPA-mentes terméket választani. Az ételek és, italok polikarbonát (jelölése: PC) műanyag edényben történő melegítése kerülendő, helyette üveg-, rozsdamentes acél-, kerámiaedények használata ajánlott. Konzervek helyett friss vagy fagyasztott zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vegyületnek való kitettség. Befőzéshez, meleg ételek tárolásához fémfedeles befőttesüveg helyett rexüveg használata javasolt. A házipor is tartalmazhat biszfenolt, ezért fontos a nedves törlővel történő portalanítás, rendszeres takarítás. Kisgyermekek kezébe nem tanácsos hőpapíros számlát, bolti blokkot, illetve PVC-ből vagy polikarbonátból készült műanyagterméket adni.

 

 

Melléklet(ek):
Download this file (BISZFENOL-A.pdf)BISZFENOL-A[ ][ ]

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat