Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Március 24-e a tuberkolózis elleni küzdelem világnapja

A tuberkolózis Magyarországon ma már a nagyon ritka betegségek közé tartozik, a világon azonban éves szinten még mindig milliók haláláért felelős. Pedig a védőoltás a fertőzés legsúlyosabb formájával szemben védelmet biztosít, megelőzéssel és évenkénti szűrésekkel a fertőzés terjedése és a felnőttkori tbc kialakulása megelőzhető.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1882. március 24-ét, a TBC kórokozójának felfedezésének napját, a betegség elleni küzdelem világnapjának nyilvánította.1882-ben ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos a tuberkulózis baktériumának felfedezését.

A tuberkulózis, elterjedt nevén „tbc” vagy gümőkor olyan fertőző betegség, amelyet a Mycobacterium tuberculosis nevű baktérium okoz. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, így bárki elkaphatja, aki huzamosabb ideig egy légtérben tartózkodik a beteggel, de fertőzött állat tejének fogyasztása is veszélyes lehet. Nevét onnan kapta, hogy gümőket, csomókat hoz létre a tüdőben, melyek szétesnek és nagy üregeket, kavernákat alakítanak ki, tartós lázas állapot mellett. Előfordul, hogy a tbc baktérium elárasztja az egész szervezetet - az agyvelőt, a veséket,  és a csontvelőt is és súlyos kórképhez, gyakran halálhoz vezethet.

Magyarországon a tüdővész a múlt század elején népbetegség volt, 1901-ben a halálesetek 25 százalékát okozta a TBC, még 1953-ban is közel 50 ezer megbetegedést észleltek. 1954 óta minden újszülöttet TBC elleni védőoltásban részesítenek. Az oltásoknak és a múlt században meghozott szigorú egészségügyi intézkedéseknek és valamint a tüdőszűrő rendszer kiépítésének köszönhetően jelentősen csökkent az esetszám.

Míg az utóbbi években  százezer emberre vetítve évente átlagosan hatan betegednek meg tbc-ben, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai alapján Magyarországon, 2020-ban kevesebb, mint négyszáz fő kapta el a kórt és mindösszesen három, 14 év alatti gyermeknél diagnosztizálták a tuberkulózist.

A betegség kialakulását és terjedését elősegítik a rossz lakhatási körülmények, az elégtelen higiénés viszonyok, az immunhiányt okozó betegségek, ezért a megelőzés elsődleges eszközéül szolgáló védőoltások mellett elengedhetetlen az évenkénti tüdőszűrés, valamint a megfelelő higiénés körülmények biztosítása.

A védőoltások fontosságát és a megelőzésben betöltött szerepüket nagyszerűen példázza, hogy a BCG oltásnak köszönhetően Magyarországon jelentősen sikerült visszaszorítani egy olyan betegséget, amely a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozta.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít