nnk emblema logo

nnk cim telefon

(Grant Agreement száma: 724099), Managing Frailty. A comprehensive approach to promote a disability-free advanced age in Europe  közös kezdeményezés

Projekt megvalósításáért felelős : Csizmadia Péter

A projekt célja az Európában és így társadalmunkban is jelentkező demográfiai változások jelentőségének kihangsúlyozása az egészséges idősödés támogatása.

Ez az első együttes fellépés az időskori törékenység, esendőség (frailty) megelőzésére az Európai Unió harmadik Európai Egészségprogramjának (2014-2020) társfinanszírozásában, amelynek időtartama 3 év (2016. december 1-től 2019. november 30.), költségvetése 3.500.000 euró, 22 tagállam és több mint 40 szervezet vesz részt benne.

Az együttes fellépést Spanyolország a Madrid Health Service-Getafe Hospital révén koordinálja a Spanyol Egészségügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium támogatásával.

A munka különösen aktuális Európában, mivel a demográfiai változásokkal együtt járó szociális és egészségügyi ellátások iránti megnövekedett igényekre irányul, amelyek a krónikus megbetegedések, az időskori törékenység, a fogyatékosság és az időskor okozta terhekből erednek. Ezek a témák prioritásnak számítanak az Európai Unióban és a tagállamokban is.

A projekt fő eredménye egy közös szakpolitika, európai modell kialakítása lesz az időskori törékenység kezelésére, amely a stratégiai döntések megalapozását szolgálja majd a diagnózis, a kezelés és az ezzel kapcsolatos képzések, a fogyatékosság és a multi-morbiditás területén; valamint ellensúlyozza a korlátozottság és a krónikus megbetegedések okozta növekvő terhekből adódó fokozott igényt az egészségügyi ellátás iránt. A projekt igyekszik hozzá járulni az idősek ellátásának a hatékonyabbá tételéhez, beleértve a nemek közötti különbségekből adódó szempontokat, a jobb ellátástervezést, az ellátások összehangolását, az innovatív szervezeti megközelítések ösztönzését, a jobb együttműködést a szakmai és informális gondozás között, valamint az önálló életvitel támogatását.

Az együttes fellépés épít a korábbi tevékenységek eredményeire, például az Európai Innovációs Partnerség az Aktív és Egészséges Időskorért (European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing, EIP- AHA) munkájára.

Az eddigi fő magyar hozzájárulás projekthez az „A need for comprehensive management of frailty. Management of frailty at individual level from the European perspective from joint action on frailty” című tanulmány megírásában való részvétel, illetve a magyar országriport elkészítésében való közreműködés voltak.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít