nnk emblema logo

nnk cim telefon

Projekt megvalósításáért felelős: Dr. Sáfrány Géza, Sugárbiológiai, Sugáregészségügyi és Sugárvédelmi Főosztály

A projekt célja egy olyan ernyő struktúra létrehozása, amely az EU EURATOM pályázatokat menedzseli a kis-dózisú ionizáló sugárzással kapcsolatos szakterületeken. E cél érdekében a OPERRA projekt tudományos pályázatokat hirdet meg az ionizáló sugárzással kapcsolatos tudomány területeken, azokat elbírálja, és anyagi támogatásban részesíti az OPERRA pályázat időtartama alatt. Emellett fontos cél az EU új tagországaiból (volt szocialista országok) származó intézetek, kutatócsoportok bevonása az EURATOM projektekbe. A projekt áttekinti a sugárvédelmi oktatási rendszer területét és javaslatokat tesz az egységesítésre. Az OSSKI a felelős a projekten belül az EU új tagországok intézményeinek integrációjáért. Emellett az oktatási terület munkájában is részt veszünk.

Intézetünk feladata:

  • az európai unió új tagállamai erősen alul reprezentáltak az EURATOM programokban, intézetünk a vezetője egy olyan alprogramnak, amely felméri ennek okait, és javaslatokat tesz az új tagállamokból származó tudományos intézetek, egyetemek fokozott részvételét elősegítő intézkedésekre, programokra
  • sugárzás-specifikus gyulladásos és immunológiai markerek beazonosítása. Ehhez a lengyel partner által biztosított sugárterápiával kezelt fej-nyaki tumoros betegek vérmintáit tanulmányozzuk. A vérplazmában levő szolubilis gyulladásos markereket multiplex citokin panelleken keresztül vizsgáljuk, a perifériás mononukleáris sejtjeit immun fenotipizáljuk, áramlásos citométerrel vizsgáljuk a sejtek felszíni receptoraiban bekövetkező mennyiségi és minőségi változásokat. A sugárzás előtti vérből származó értékeket hasonlítjuk össze a sugárzás után több időpontból származókkal és azt tanulmányozzuk, hogy a sugárzás mennyiben befolyásolja ezeket a paramétereket.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít