nnk emblema logo

nnk cim telefon

A projekt megvalósításáért felelős: A projekt megvalósításáért felelős: Dr. Kis Zoltán, Referencia Laboratóriumi Főosztály

Magyarország és Közép-Európa egyetlen, közegészségügyi célú, legmagasabb, 4-es szintű Biológiai Biztonsági Laboratóriuma bekapcsolódjon abba az Európai Infrastruktúrába (European Research Infrastructure on Highly Pathogenic Agents, ERINHA), melynek célja egy közös non-profit kutatási struktúrába szervezni az Európában található BSL-4 laboratóriumokat: A cél egy átfogó uniós szintű struktúra keretében megerősíteni a rendelkezésre álló európai kapacitásokat a legveszélyesebb kórokozók vizsgálatára egységes fellépéssel és közös koordinációval.

A legveszélyesebb kórokozók által okozott fertőzések vizsgálata, diagnosztikai, gyorsreagálási képesség, terápiás és profilaktikus eszközök fejlesztése, ami Magyarország és az EU betegbiztonságát, a szolgáltatás biztonságát szolgálja.Biztosítsa a hozzáférést a BSL-4 laboratóriummal nem rendelkező országok részére közös Kutatási Infrastruktúra megalakításával.

Hazai kutatók részvételével Európán átívelő kutatási projektek laboratóriumi hátterének biztosítása.     A globalizáció, klímaváltozás, migráció és szocioökonómiai változások a határokon átnyúló, illetve a bioterrorizmusban is szerepet játszó, veszélyes kórokozók (pl. Ebola vírus) jelentette vészhelyzetek hazai és EU szinten történő kezelését közös fellépés keretében szükséges kezelni.

Az NBL csatlakozása az ERINHA jelentette speciális infrastruktúrához biztosítja a hozzáférést hazai és külföldi akadémiai, ipari és egyéb kutatási vagy közegészségügyi szervezetek részére, amely bevételt jelenthet az NBL-nek.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít