nnk emblema logo

nnk cim telefon

A projekt megvalósításáért felelős: Dr. Takács Mária, Pászti Judit, Referencia Laboratóriumi Főosztály

A metabolikus betegségek (pl elhízás, 2-es típusú diabetes) a fejlett világ egyik legsúlyosabb népegészségügyi kihívása. A betegségek hátterében a közelmúltban derült ki, hogy fontos szerepet játszik a bélflórát alkotó ún. mikrobiom változása, amit a helytelen táplálkozás és az életmód (napi testmozgás, alvási mintázat, stressz stb.) alakít ki. A legújabb nagy hatékonyságú labordiagnosztikai módszerekkel a mikrobiomot alkotó baktériumok egyedileg azonosíthatókká váltak és így székletmintából már meg lehet határozni az egyéni mikrobiom sokszínűségét, illetve pontos összetételét.

A projektben egyrészt vizsgáljuk a metabolikus betegségek háttarében kimutatható mikrobiom változásokat, illetve egy dinamikus orvosi döntéstámogatási applikációt fejlesztünk, ami az életmód-intervenciónak a mikrobiom-ra gyakorolt hatását követni tudja. A célunk, hogy egy tapasztalati algoritmust fejleszthessünk a leghatékonyabb életmód tényezők kiemeléséhez és személyre szabott alkalmazásához. Ehhez felhasználjuk a széklet genomikai vizsgálat eredményét (bél mikrobiom keresztmetszet), és azt összevetjük a beteg egyéb egészségi állapotot meghatározó paraméterekkel (étrend, mozgás, kapcsolódó orvosi vizsgálatok eredménye stb.). A rendszerbe bevitt biológiai paraméterek változása folyamatosan értékeli az életmód paraméterek hatását és így ajánlásokat tud tenni a hasonló biológiai mintázattal rendelkező betegek számára követendő életmód-intervenciókra.

A folyamatosan bővülő adatok nagy hatékonyságú „real-time” feldolgozása mellett a program dinamikusan pontosabbá váló, személyre szabott ajánlásokkal segíti a kezelőrost a leghatékonyabb „tapasztalati” életmód-intervenciók kiválasztásában, figyelembe véve a legfrissebb tudományos kutatások eredményeit is.

A program keretében előzetes adatokat fogunk kapni arra, hogy az személyre szabott életmódváltás a bél mikrobiom célzott módosításán keresztül a metabolikus betegségek költség-hatékony hatékony oki kezelését teszi lehetővé.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít