nnk emblema logo

nnk cim telefon

A projekt megvalósításáért felelős: Dr. Vargha Márta, Közegészségügyi Főosztály

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja az Nemzeti Népegészségügyi Központtal, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjával és a Smaragd GSH Kft.-vel közösen 693,13 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Nemzeti versenyképességi és kiválósági program” keretében. A „Magas nyomelem tartalmú öntözővíz hatása a talaj-növény rendszerre, továbbá a közvetlen emberi táplálkozásra szánt élelmiszer alapanyagok minőségére” című projekt megvalósítását a konzorcium 2017. február 1-jén kezdte meg, a befejezés várható időpontja 2020. január 31.

A projekt indító gondolata a Kormány azon döntése alapján született, hogy a mezőgazdasági területek öntözését intenzifikálni kell, melynek eredményeképpen megduplázzuk az öntözött területeket. Ennek kapcsán át kell tekinteni az öntözési célokra felhasználható víztestek mennyiségi és minőségi viszonyait. A jelen projekt célja, hogy a vízminőség szempontjából végigkísérje a két hiány elem (szelén, jód), valamint két eltérő toxicitással bíró szennyező elem (arzén, bór) útját, a réteg- és talajvíz, öntözővíz, talaj, növények, és élelmiszer alapanyagok láncolatán keresztül.

A projekt keretében 3 éves tenyészedény kísérletben számos eltérő fiziológiájú és fenológiájú növényre kiterjedően tanulmányozzuk a növényi elemfelvételt, valamint az eltérő alapparaméterű talajok hatását a vizsgálandó elemek növényi akkumulációjára, továbbá az öntözővizeknek a hatását a talajok mikrobiális közösségeinek összetételére. A tapasztalatok alapján meghatározható az a víz-talaj-növény rendszer, melyben még kockázatok nélkül folytatható a növénytermesztés, illetve számszerűsíthetők azok a küszöbértékek, melyeket átlépve már jelentős, az egész táplálékláncot érintő kockázatokkal kell számolni.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alapból megvalósuló projekt eredményeként új munkahelyek jönnek létre, továbbá egy innovatív döntéstámogató térinformatikai rendszer is kialakításra kerül, melynek alapja a leegyszerűsített, szűrt GIS információs rendszer. A projekt eredményeinek közvetett felhasználói a fogyasztók lesznek, akik az optimalizált növénytermesztés

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít