nnk emblema logo

nnk cim telefon

A legtöbb ember számára az allergiaszezon csak tavasszal, illetve nyáron, az egyes fűfélék virágzásával kezdődik. Az enyhe téli időszak miatt azonban egyes növények már most megkezdték virágzásukat. A mogyoró, illetve a ciprus- és tiszafafélék koncentrációja a déli országrészben már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A kőris és az éger pollenjei is már többfelé megjelentek, azonban még alacsony koncentrációban fordulnak elő.

Az átlagoshoz képest jóval melegebb időjárásnak köszönhetően a napokban országszerte megjelentek a legkorábban virágzó allergén növények pollenjei a levegőben. Az elkövetkező napokban a pollenterhelés jellemzően nem változik. A későbbiekben a napi középhőmérséklet emelkedésével az említett növények virágporára allergiások számíthatnak a tünetek megjelenésére, erősödésére.

A jelenlegi járványügyi helyzetben fontos, hogy meg tudjuk különböztetni az allergiás reakciókat a légúti megbetegedések, illetve vírusfertőzések, esetlegesen a COVID-19 megbetegedés tüneteitől. A légúti allergia (szénanátha) az orrnyálkahártya gyulladása miatt rohamokban jelentkező tünetegyüttes, mely során leggyakrabban orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés és tüsszentés jelentkezik. A COVID-19 fertőzés szintén a légutakat érinti, jellemző tünetei a láz, a száraz köhögés, a fáradtság és a légszomj. Fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, torokfájás és mellkasi nyomás is jelentkezhet. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, úgy kérjük, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és hívja fel háziorvosát.

Megfelelő odafigyeléssel a pollenallergiás tünetek enyhíthetők. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) javasolja, hogy a mogyoró, a ciprus- és tiszafafélék, a kőris és az éger pollenjére allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére. Kövessék az NNK naponta frissülő Polleninformációs szolgáltatását és szükség esetén kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat