nnk emblema logo

nnk cim telefon

Több helyen megjelent a sajtóban, hogy magyar kutatók különböző gyógyszerhatóanyagokat mutattak ki a Dunában és a budapesti ivóvízben. A környezetünkben (a vízbe, a talajba, a levegőbe) egyre többféle kémiai anyag kerül, szinte bárhol vizsgálódunk, az analitikai módszerek fejlődésének is köszönhetően mindenütt találhatunk szerves mikroszennyezőket, kisebb-nagyobb mennyiségben.

A gyógyszermaradványok jellemzően szennyvíz közvetítésével kerülnek a felszíni vizekbe. Ezek egy része elkerülhetetlen: a gyógyszerek jellemzően nem bomlanak le teljes mértékben az emberi szervezetben, valamennyi a vizelettel vagy a széklettel kiürül és a szennyvízbe jut.

Azonban Magyarország ivóvízellátásának túlnyomó részét adó védett mélységi vizekbe ezek a szennyezőanyagok nem juthatnak el.

A Budapestet ellátó parti szűrésű kutak is a mikroszennyezők többségét nagy hatékonysággal távolítják el. Az ivóvízkezelés további lépései szintén csökkenthetik a maradványok koncentrációját. Az esetlegesen a csapig eljutó mennyiség rendkívül csekély (a gramm egy milliárdod része, vagy annál is kevesebb).

A Nemzeti Kiválósági Programban folyó “Tiszta ivóvíz” projektben az NNK konzorciumi partnereivel (a konzorciumvezető Ökológiai Kutatóközponttal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Fővárosi Vízművekkel) közösen egyéb vízminőségi jellemzők mellett a gyógyszermaradványok mennyiségének változását is vizsgálja a Dunától a fogyasztói csapig. A kutatás kiterjed arra is, hogy különböző tényezők, mint a vízállás vagy a klimatikus viszonyok hogyan befolyásolják az egyes szennyezők előfordulását, illetve hogy ezek jelentenek-e kockázatot a fogyasztók egészségére. (https://tisztaivovizprogram.hu/)

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján nagyon valószínűtlen, hogy az ivóvízben nyomokban található gyógyszerszármazékok káros egészséghatást eredményezzenek, mivel a mért koncentrációk messze elmaradnak a feltételezhetően bármilyen egészséghatást kiváltó értékektől.

A gyógyszerszármazékok ivóvízbe jutásának elkerülése érdekében a legfontosabb azonban ezen vegyületek vízi rendszerekbe kerülésének megelőzése (pl. tudatos gyógyszerhasználattal és megfelelő módon történő ártalmatlanítással).​

Nagymértékben segíthetne, ha a fel nem használt, lejárt gyógyszereket nem húznánk le a vécén, vagy dobnánk a szemétbe, hanem visszavinnénk a gyógyszertárba, ahol térítésmentesen átveszik, és megfelelően ártalmatlanítják.

 

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat