nnk emblema logo

nnk cim telefon

Európában a természetes fürdővizek 95 %-a megfelel a vízminőségi minimumkövetelményeknek, 85 %-uk kiváló minősítésű – áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség napokban megjelent, egész Európai Unióra kiterjedő értékelésében. Továbbra is Ciprus, Ausztria, Málta, Görögország és Horvátország áll az élen.

Kismértékben nőtt a fürdőhelyek száma 2019-ben, már több mint 22.000 strandot látogathatnak az európai polgárok. Ezek közül 15.000 tengerparti, 7000 édesvízi fürdőhely. Az Európai Unióban a közös fürdővíz irányelv alapján valamennyi természetes strandra azonos vizsgálati és minősítési követelmények vonatkoznak, Svájc és Albánia pedig önkéntesen vállalta az EU előírásoknak való megfelelést. A minősítési rendszer kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt kategóriába sorolja a fürdővizeket.

A fürdésre használt természetes vizek minősége stabilan jó Európában, a tengeriek 87,4 %-a, az édesvizű strandok 79,1 %-a kapott kiváló minősítést. Ciprus, Málta, Görögország és Horvátország tengerparti fürdőhelyei több mint 95 %-a kiváló minőségű, az édesvízi fürdővizek közül csak Ausztria büszkélkedhet ezzel. A hazai arány 70,8 %, és egyre növekvő tendenciát mutat.

A kifogásolt fürdővizek száma Európa szerte csökken, köszönhetően a szennyvízkezelés terjedésének és a fürdőhelyek jobb üzemeltetésének. Európában összesen a strandok 1,3 %-a lett kifogásolt 2019-ben, és csak hat országban haladta meg a 3 %-ot (Albánia, Észtország, Magyarország, Írország, Hollandia, Szlovákia).  A kifogásolt vizekben nem javasolt a fürdőzés, az érintett strandok üzemeltetői és a felügyelő hatóságok minden országban gondoskodnak arról, hogy a kifogások okát felderítsék és megszüntessék.

A hazai kifogásolt fürdőhelyek számának emelkedése elsősorban az elmúlt nyár változékony időjárásával függ össze.

Az európai fürdővizek részletes, országonkénti adatai nyilvánosan is elérhetőek az alábbi linkre kattintva: country reports.

A hazai strandokról az NNK honlapján találhatóak további információk.

https://www.nnk.gov.hu/index.php/aktualitasok/656-a-hazai-szabadvizi-furdohelyek-90-szazaleka-kivalo-vagy-jo-minositest-kapott

 

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat