Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Elkészült az elmúlt négy év eredményeinek uniós minősítése

A hazai szabadvízi fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott, az előző évekhez képest azonban kismértékben nőtt a kifogásolt természetes fürdővizek száma az elmúlt nyár szeszélyes időjárása miatt, állapította meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ a napokban közzétett összesítés alapján. A lista – mint minden évben – az Európai Unió értékelési rendszere szerint, négy év mikrobiológiai vizsgálati eredményei alapján készült el. A kockázatalapú statisztikai értékelés során nemcsak egy-egy minta megfelelőségét vizsgálják, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely.

Egy természetes fürdőhelyet egy szezon alatt, általában négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt, a nyár folyamán pedig havonta egyszer. A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen is szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos, úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti.

A balatoni fürdőhelyek zöme továbbra is kiváló besorolású. Az idősoros adatokból azonban az is látszik, hogy egy-egy helyen komolyabb odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy a kedvező állapot fenntartható legyen. Különösen esősebb időszakokban, illetve hirtelen érkező, nagy mennyiségű csapadék esetén előfordulhat, hogy átmenetileg valamilyen szennyeződés kerül a tóba. Az ilyen jellegű problémák valószínűsége kisebb, a négy éves összesítés alapján kiváló vagy jó minősítésű fürdővizek esetében. A legutóbbi idényben viszont több északi parti fürdőhelyen is problémát okozott a vízvirágzás.

Az NNK összesítése nagyon pozitív képet mutat a 2019-ben üzemelt 257 fürdőhelyről. Az értékeléshez szükséges éves adatsorral rendelkező 237 természetes fürdővíz 77%-a kiváló, 13%-a jó, 5%-a tűrhető minősítést kapott. Kifogásolt kategóriába mindössze 10 fürdővíz esett, ezek többségében folyóvízi fürdőhelyek.

A nem minősített 20 fürdőhely fürdővize közül 17 négy évnél rövidebb ideje létesült, ezért nincs a minősítéshez elegendő számú eredménye és mindössze három fürdőhelyen nem teljesült az előírt vizsgálati ütemterv.  Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy ezek vízminősége ne lenne megfelelő. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezen vizsgálati eredményeit is közzéteszi majd a szezonban, csakúgy, mint az összes több hazai, természetes vizek mentén minősített fürdővizét.

Az egyes fürdővizek részletes jellemzését a megyei kormányhivatalok honlapján található fürdővíz profilok tartalmazzák, amelyekben pontos információ található az adott fürdőhely vízminőségéről, és az azt veszélyeztető kockázatokról is.

Nem javasolt a nem engedélyezett fürdővizeken valamint a nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés, mivel ezeken a helyszíneken nem ellenőrzik a víz minőségét és nincsenek meg a fürdőzéshez szükséges higiénés feltételek sem. A közegészségügyi veszélyeken túl számos esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés (pl. bányatavakon). Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes. Kerülni kell a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást. A szülők gyermekeiket a strandokon soha ne hagyják felügyelet nélkül!

A kijelölt természetes fürdőhelyek listája és minősítése megtalálható
a Nemzeti Népegészségügyi Központ
honlapján.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít