Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvízhez való hozzáférés folyamatos biztosítása egyes területeken már most is kihívást jelent, de a klímaváltozással összefüggő vízhiányos időszakok egyre gyakoribbá válása révén a jövőben várhatóan további nehézséget jelenthet.  A legbiztonságosabb és közegészségügyi szempontból a legkisebb kockázatot jelenő ivóvízellátást a közműves vízellátás jelenti. Ugyanakkor számos vízforrás is biztonsággal használható, ha azt nem ivóvízként kívánjuk igénybe venni.

Az esővíz gyűjtése és felhasználása csökkentheti a közműves ivóvíz fogyasztását, csökkentheti a szárazság és hőhullámok idején szükséges vízkorlátozások hatását. Hazánkban az összegyűjtött esővizet elsősorban locsolásra, esetenként WC öblítésre használják, nemzetközi gyakorlatban egyéb háztartási célra, pl. mosás, medencék feltöltése, autómosás, melegvíz rendszerek ellátása, épületek szellőzőrendszereinek nedvesítése, tüzivízkénti felhasználására is számos példa van. Megfelelő kezeléssel és körültekintéssel a közműves ivóvízellátáshoz hozzá nem férő lakosság egyéb háztartási célú vízellátásában is szerepe lehet. Magyarországon az ivóvízre vonatkozó jogszabályok nem tiltják az esővíz ivóvízkénti felhasználását, sem ivásra, sem ételkészítésre, sem egyéb háztartási célra, azonban közegészségügyi szempontból az ivási és ételkészítési célú felhasználása nem javasolt. Amennyiben a vizet ivóvízként használják, a magánkutakhoz hasonlóan saját célú ivóvízellátásnak minősül és meg kell felelnie a vonatkozó ivóvízminőségi követelményeknek. Kizárólag egyéb háztartási célú felhasználás esetén, a népegészségügyi hatóság hozzájárulásával lehet ettől eltekinteni, ebben az esetben a minőségi és ellenőrzési követelményeket a népegészségügyi hatóság állapíthatja meg.

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Csapadékvíz gyűjtésének és felhasználásának lehetőségei.pdf)Csapadékvíz gyűjtésének és felhasználásának lehetőségei.pdf 2023-05-23

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít