Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az Egészségügyi Világszervezet 2009-ben indította el a “Ments életeket: Moss kezet!” című kampányát. Azóta minden évben május 5-én szervezik meg a Kézhigiénés Világnapot, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a kézhigiéne fontosságára az egészségügyben és ösztönözze az egészségügyi dolgozókat e cél támogatására.  A fertőzések megelőzésének az egyik legfontosabb eleme a megfelelő kézhigiéné.

Az idei év Kézhigiénés világnapjának mottója: “A másodpercek életet mentenek – tisztítsd meg a kezed!”.

Becslések szerint általánosságban a fertőzések 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed. Néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és az ujjainkon, szennyezve azokat a felületeket is, amelyekhez hozzáérünk. Egyes baktériumok és vírusok akár húsz percig, mások akár órákig, hetekig képesek életben maradni és fertőzni. Piszkos kéz által a legkönnyebben légúti fertőzések (COVID, nátha, influenza, tüdőgyulladás), hasmenéses (ún. enterális) megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek. A COVID-19 járvány során a megfelelő kézhigiéné fontossága még inkább felértékelődött a hétköznapokban is, hiszen a megfelelő kézhigiéné a vírusterjedés megelőzésének legfontosabb eszköze.

A vírus ráirányította a figyelmet a kézmosásra fontosságára és arra, hogy Semmelweis Ignác ma is életmentő tanácsait követve ne csak az egészségügyi dolgozók ismerjék a kézhigiéne jelentőségét és alkalmazzák megfelelően a kézfertőtlenítést, hanem minden állampolgár. Pár másodperc, de ezzel megvédjük magunkat, szeretteinket!

 

További információk a WHO kampányok: https://www.who.int/news/item/05-05-2021-who-calls-for-better-hand-hygiene-and-other-infection-control-practices

  • Slide2
  • Slide4
  • Slide3
  • Clean_Hands_0505

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít