nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az Egészségügyi Világszervezet 2009-ben indította el a “Ments életeket: Moss kezet!” című kampányát. Azóta minden évben május 5-én szervezik meg a Kézhigiénés Világnapot, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a kézhigiéne fontosságára az egészségügyben és ösztönözze az egészségügyi dolgozókat e cél támogatására.  A fertőzések megelőzésének az egyik legfontosabb eleme a megfelelő kézhigiéné.

Az idei év Kézhigiénés világnapjának mottója: “A másodpercek életet mentenek – tisztítsd meg a kezed!”.

Becslések szerint általánosságban a fertőzések 80%-a közvetlen érintkezés útján terjed. Néhány óra leforgása alatt akár 500-1000 baktérium is megtelepedhet tenyerünkön és az ujjainkon, szennyezve azokat a felületeket is, amelyekhez hozzáérünk. Egyes baktériumok és vírusok akár húsz percig, mások akár órákig, hetekig képesek életben maradni és fertőzni. Piszkos kéz által a legkönnyebben légúti fertőzések (COVID, nátha, influenza, tüdőgyulladás), hasmenéses (ún. enterális) megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek. A COVID-19 járvány során a megfelelő kézhigiéné fontossága még inkább felértékelődött a hétköznapokban is, hiszen a megfelelő kézhigiéné a vírusterjedés megelőzésének legfontosabb eszköze.

A vírus ráirányította a figyelmet a kézmosásra fontosságára és arra, hogy Semmelweis Ignác ma is életmentő tanácsait követve ne csak az egészségügyi dolgozók ismerjék a kézhigiéne jelentőségét és alkalmazzák megfelelően a kézfertőtlenítést, hanem minden állampolgár. Pár másodperc, de ezzel megvédjük magunkat, szeretteinket!

 

További információk a WHO kampányok: https://www.who.int/news/item/05-05-2021-who-calls-for-better-hand-hygiene-and-other-infection-control-practices

  • Slide2
  • Slide4
  • Slide3
  • Clean_Hands_0505

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat