Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

 

Mi is az az Elf Bar?

Ahogy azt a társintézmények és hatóságok (Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) is megerősítették, az Elf Bar egy elektronikus cigaretta, illetve dohányzást imitáló elektronikus eszköz, mivel nikotinos, illetve nikotinmentes formában is használható.

Magyarországon az e-cigarettára ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint a hagyományos dohánytermékekre, azaz a dohányzást tiltó helyeken nem lehet e-cigarettát sem használni, tilos a termék reklámozása, illetve elektronikus cigaretta, dohányzást imitáló elektronikus eszköz, utántöltő flakon, valamint nikotinmentes utántöltő flakon forgalmazása kizárólag dohányboltban engedélyezett.

Fontos, hogy sem ízesített elektronikus cigaretta, sem ízesített dohányzást imitáló elektronikus eszköz, sem pedig utántöltő flakon nem értékesíthető, a nemzeti dohányboltokban sem.

Van benne nikotin?

IGEN, LEHET, az Elf Bar nikotin bevitelére is alkalmas eszköz! Fontos, hogy az Elf Bar nem engedélyezett termék, összetétele nem ellenőrzött, így nem tudjuk, hogy pontosan mennyi nikotin van a nikotint tartalmazó folyadékban, illetve pontosan milyen összetevőkből áll a nikotinmentes formája.

Az Elf Bar okozhat egészségkárosodást?

A nikotin függőséget okozó szer, mely az addikció kialakulásában betöltött szerepe mellett, egyéb akut és krónikus egészségkárosító hatásokkal is bír. Az elektronikus cigaretták esetében súlyos tünetekre balesetszerű lenyelés és bőrre kerülés, illetve első és/vagy túlzott mértékű használat esetén kell számítani. A már dohányzó személyeken mértékletes használat esetén a kialakult nikotintolerancia miatt a függőséget okozó hatások érvényesülnek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálat[1]  rendszerében a 2021. év során 11 nikotinmérgezési eset került bejelentésre, valamint 3 e-cigarettával összefüggésbe hozott mérgezést jelentettek. 2022-ben 2 e-cigaretta- és 5 nikotinmérgezési eset mellett 1 Elf Bar termékkel kapcsolatos mérgezési eset került bejelentésre. Eszerint a mérgezett fejfájás és ájulás miatt került kórházba. További egy esetben érkezett az ETTSZ-hez sürgősségi hívás, mely szerint nem dohányzó személy próbálta ki két slukk erejéig az ellenőrizetlen forrásból származó terméket. Tünetei megegyeztek az irodalom által is jellemzett nikotinmérgezés tüneteivel, ebben az esetben is orvosi ellátás volt szükséges.

Mik a nikotinmérgezés leggyakoribb tünetei?

A nikotinmérgezés leggyakoribb tünetei: hányinger és hányás, ezt követően fejfájás, szédülés, zavartság, szívritmuszavarok, vérnyomásemelkedés, étvágytalanság, fáradtságérzet léphet fel. A halálos adag egy nemdohányzó felnőtt esetében 30-60 mg nikotin egyidejű bevitele (a legalacsonyabb nikotin-koncentrációjú termékben összesen 40 mg található), de a korábban fellépő rosszullét miatt a letális kimenetel nagyon ritka (de nem példa nélküli)[2]. Előfordulhatnak balesetek is, mint például a töltőfolyadék véletlen lenyelése, a nikotin bőrön át való felszívódása, a készülék felrobbanása, amelyek potenciálisan halálos kimenetelűek lehetnek.[3]

Miért is veszélyes az Elf Bar?

Mivel az Elf Bar nem engedélyezett termék, összetétele sem ellenőrzött, így nikotintartalma is magasabb lehet az átlagosnál, hamarabb okozva mérgezési tüneteket. Kockázatot jelent az Elf Bar készülékek utántöltése is, egyrészt az utántöltés során esetlegesen bőrre kerülve, de a házilag összeállított e-liquid esetleges magasabb dózisa a készülék használata során is mérgezést okozhat.

Az Elf Bar kiszerelése – amely 2-5 doboz hagyományos cigarettának megfelelő nikotint tartalmaz – nem segíti elő a kis adagokban történő fogyasztást, túlhasználat esetén pedig akut nikotinmérgezés alakulhat ki. Míg a hagyományos cigaretta esetén egy-egy szál elszívását követően szünetet tart a fogyasztó, az elektromos cigaretták használata esetén fennáll a veszélye a nagy adagban történő, valamint a folyamatos fogyasztásnak.

Mit tudunk az Elf Bar összetevőiről?

Az NNK áttekintette az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) által üzemeltetett, a veszélyes keverékek bejelentésére létrehozott méregközponti bejelentési portálon (PCN portál) keresztül bejelentett Elf Bar termékeket, amelyeknek így rendelkezésre áll a bejelentő által megadott összetétele. Az egyazon bejelentő által megtett 73 db különböző termékbejelentés alapján a termékek emberi egészségre gyakorolt akut hatásai tekintetében az alábbiak mondhatók el.

Bejelentésre kerültek nikotin (pontosabban nikotin-benzoát) tartalmú és nikotinmentes dohányzást imitáló termékek. A bejelentett termékek 2ml űrtartalmúak. A nikotin tartalmú termékek nikotin-benzoátot (CAS: 88660-53-1) tartalmaznak 3-3,259%-ban, ami 1,71-1,84% (~2%) nikotin tartalomnak felel meg. (Ugyanakkor hangsúlyozandó, hogy Internetes keresések alapján könnyedén található (akár ugyanezen forgalmazótól is) 5 % nikotin tartalmú Elf Bar termék is.)

Az oldószereknek: a propilén-glikolnak (CAS: 57-55-6) és a glicerinnek (CAS: 56-81-5) az anyagok és keverékek osztályozásáról, címkézéséről és csomagolásáról szóló 1272/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (CLP) VI. melléklete szerint harmonizált (kötelezően feltüntetendő) veszélyességi besorolása nincs. Egyes gyártók szemirritáló hatású anyagként sorolják be őket. Magas hőmérséklet hatására az oldószer (propilén-glikol, glicerin) lebomlásából mérgező, nyálkahártya irritáns, tüdőszövet-károsító és rákkeltő vegyületek keletkeznek.

Megjegyzendő továbbá, hogy minden termék ízesített (illatosított), a nikotin tartalmú és a nikotinmentes egyaránt. Számos ízkomponens, pl. a metil-cinnamát (CAS: 103-26-4), eukaliptol (CAS: 470-82-6 ), béta-pinén (CAS: 127-91-3 ), alfa-pinén (CAS:80-56-8), D-limonén (CAS: 5989-27-5), vanillin (CAS: 121-33-5), citromolaj CAS: 8008-56-8), alfa-terpineol (CAS: 98-55-5) és béta-citral (CAS: 106-26-3) bőrszenzibilizáló hatású. Van olyan termék, amely 27 különböző aromaanyagot tartalmaz!

A 3 %-os nikotin-benzoát tartalmú termékek veszélyességi besorolása, az összetevők veszélyességét, valamint ezek koncentrációját figyelembe véve a következő:

Acute Tox. 3 - H301: Lenyelve mérgező,

Acute Tox. 2 - H310: Bőrrel érintkezve halálos,

Acute Tox. 4 - H332: Belélegezve ártalmas.

Felhívnánk a figyelmet arra, hogy mivel a használt Elf Bar-ok többsége egyszer használatos eszköz, egyrészt veszélyes az elektromos árammal történő újra töltése, másrészt a keletkezett veszélyes hulladék indokolatlanul nagy terhet ró a környezetre.

Mit tegyek?

Amennyiben rosszullét tüneteit észleli, forduljon azonnal orvoshoz, vagy ha bizonytalan, akkor hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatot a +36 80 201 199 telefonszámon.

Ha valaki valahol illegális termékértékesítésről szerez tudomást, névtelenül információt közölhet a SZTFH által üzemeltetett 1828-as ingyenesen hívható tájékoztató és bejelentő zöld számon.

Az Elf Bar legálisan nem hozzáférhető Magyarországon, használói illegálisan szerzik be az eszközöket különböző weboldalakról, magánszemélyektől, mely hozzáférési folyamatot mind az NNK, mind a társintézmények, hatóságok a rendelkezésre álló eszközökkel minimalizálni igyekeznek.

 

[1] A Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálata (ETTSZ) egy olyan 0-24 órában, díjmentesen hívható szolgálat, ahol az ügyeletes NNK szakember mérgezés vagy annak gyanúja esetén tájékoztatást nyújt az anyag vagy keverék veszélyességére, a várható tünetekre, teendőkre vonatkozóan. Az ETTSZ zöld száma: 06-80-201-199.

[2] https://www.mirror.co.uk/news/world-news/boy-dies-teen-sister-two-25927962

[3] A. Tzortzi et al: A Systematic Literature Review of E-Cigarette-Related Illness and Injury: Not Just for the Respirologist Int J Environ Res Public Health 2020 Mar 27;17(7):

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít