Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Légúti surveillance adatai

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. január 1 – 7. között az országban 21 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 152 400 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2024. január 1 – 7. között az országban 21 500 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 152 400 fő akut légúti fertőzés tüneteivel.

Az első naptári héten összesen 92 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 63 minta közül hét betegnél az influenza A(H1pdm09), négy betegnél az influenza A(H3), egy betegnél az RSV, 21 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 17,5%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 33,3% volt. A sentinel kórházak által beküldött 14 minta közül egy-egy betegnél influenza A(H1pdm09) és influenza A(H3), négy betegnél RSV, három betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 15 légúti minta közül kettő SARS-CoV-2 vírus pozitív volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján az első héten 177 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 20 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban.

A tájékoztató teljes szövege itt található.

Légúti kórokozók szennyvízalapú követése és előrejelzés (SARS-CoV-2, Influenza A)

SARS-CoV-2

SARS-CoV-22024 első hetében a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve stagnálást mutat. Az egyes mintavételi helyek többségében szintén stagnálást mértek. Emelkedés Egerben és Pécsett tapasztalható, csökkenés Békéscsabán, Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, a vizsgált budapesti agglomerációs településeken, valamint Nyíregyházán, Szekszárdon és Veszprémben látható. A szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja négy mintavételi helyen a magas, míg a további 18 helyszínen az emelkedett tartományba esik.

Influenza A

2024 első hetében az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban csökkenést mutat a szennyvizekben. Az első héten 6 minta esetében haladta meg az Influenza A vírus kópiaszáma a kimutatási határt.

Bővebb tájékoztatás itt elérhető.

Integrált felügyeleti rendszer további adatai

A modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák, és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálatainkkal összevetve követjük az influenza és a COVID-19 esetében a vírus terhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseink alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

leguti 2024 01 1

leguti 2024 01 2

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Heti légúti tájékoztató _NNGYK_2024.01.hét.pdf)Heti légúti tájékoztató _NNGYK_2024.01.hét.pdf 2024-01-11

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít