Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Online tudományos ülést tartottak a Nemzeti Népegészségügyi Központban

Az antibiotikumok hatásosságának megőrzésével kapcsolatos teendőkre hívja fel a figyelmét minden évben az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) által életre hívott, november 18-i Európai Antibiotikum Nap, és az Egészségügyi Világszervezet által kijelölt, november 18. és 24. között megtartott Antibiotikum Világhét. Ehhez kapcsolódva 2022. november 18-án a Nemzeti Népegészségügyi Központ online tudományos ülést tartott.

Dr. Müller Cecília, országos tisztifőorvos köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az antibiotikumok megfontolt alkalmazása nemcsak orvosi kérdés, hanem mindnyájunk közös felelőssége, amely ágazatok közötti összefogást kíván. Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az Európai Unióban egyre nő az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok aránya, így az antibiotikum-rezisztencia komoly népegészségügyi fenyegetést jelent. Becslések szerint az Európai Unióban, Izlandon és Norvégiában összesen évente több mint 35.000 emberéletet veszítünk az antibiotikum-rezisztencia következtében.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Irodájának képviseletében dr. Szigeti Szabolcs a WHO által életre hívott Antibiotikum Világhét 2022-es évi fókuszát ismertette. Az "Egy egészség" megközelítés lényege, hogy az antibiotikum hatékonyságának megőrzésében mindegyik szakterületnek felelőssége és szerepe van, ezért elengedhetetlen a közös munka, az együttműködés az ágazati szereplők között. Az előkészítés véglegesítéséhez és a végrehajtás támogatásához kiváló alapot teremt a héten aláírt kétéves szakmai együttműködési megállapodás a Belügyminisztérium és a WHO között  – tette hozzá.

A tudományos ülés első négy előadása a humán egészségügy területére vezette a hallgatóságot. Az előadók bemutatták az antibiotikum-rezisztens baktériumok hazai helyzetét a COVID-19 járvány tükrében. Megvizsgálták, hogyan  alakult az utóbbi években az antibiotikum felhasználása. Ismertették továbbá, milyen gyakorlati problémákkal szembesülnek a kórházhigiénikus szakemberek, és milyen lehetőségek állnak rendelkezésre az antibiotikum-rezisztens baktériumok terjedésének visszaszorítására.

A második szekció a WHO Antibiotikum Világhetének „Egy Egészség” elvét követve kitekintett a környezetegészségügy és az állategészségügy területére is. A hallgatóság többek között képet kapott arról, hogy mennyire elterjedtek hazánk ivóvízbázisaiban az antibiotikum-rezisztens kórokozók, valamint, hogy milyen intézkedéseket hoznak az állategészségügyben az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása érdekében.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít