nnk emblema logo

nnk cim telefon

Integritás

A Nemzeti Népegészségügyi Központon belül a közbizalom erősítése érdekében közérdekű bejelentőrendszer került kialakításra. A bejelentő rendszer segítségével a bejelentők szóban és írásban (postai és elektronikus úton), illetve telefonon, hátrányos jogkövetkezmények nélkül tehetik meg bejelentéseiket a közérdek sérelmére elkövetett, a Nemzeti Népegészségügyi Központ működésével összefüggő integritási és korrupciós kockázatokra valamint a szervezeti integritást sértő cselekményekre vonatkozóan.

Az integritási és korrupciós kockázat fogalmát az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítések fogadásának rendjéről szóló 50/2013 (II.25.) Korm.rendelet határozza meg. E jogszabály szerint:

integritási kockázat: az államigazgatási szerv célkitűzéseit, értékeit, elveit sértő vagy veszélyeztető visszaélés, szabálytalanság, vagy egyéb esemény lehetősége.

korrupciós kockázat:olyan integritási kockázat, amely korrupciós cselekmény bekövetkezésének a lehetőségét tartalmazza.

A szervezeti integritást sértő esemény fogalmát a költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (II.25.) Korm. rendelet a következőképpen szabályozza:

szervezeti integritást sértő esemény: minden olyan esemény, amely a szervezetre vonatkozó szabályoktól, valamint a jogszabályi keretek között a költségvetési szerv vezetője és az irányító szerv által meghatározott szervezeti célkitűzéseknek, értékeknek és elveknek megfelelő működéstől eltér.

A szóbeli közérdekű bejelentéseket a Nemzeti Népegészségügyi Központnál dr. Schlammadingerné dr. Péics Gabriella integritás tanácsadó fogadja. Időpontot egyeztetni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen és a 06 (1) 476-1100/2348 telefonszámon lehet.

Postai úton a Nemzeti Népegészségügyi Központ 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6. szám alatti címre történő megküldéssel tehető bejelentés, a borítékon az „integritás bejelentés” tárgy feltüntetéssel. Az írásos bejelentés továbbá megtehető a bejáratnál elhelyezett gyűjtőládában történő elhelyezéssel is.

Elérhetőségei:

Név: dr. Schlammadingerné dr. Péics Gabriella
Tel.: (1) 476 1100/2348 mellék
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
cím: 1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6., D épület I. emelet 2. iroda

Feladatai:

  • Közreműködik az államigazgatási szerv működésével kapcsolatos integritási és korrupciós kockázatok felmérésében, az azok kezelésére szolgáló intézkedési terv, valamint az annak végrehajtásáról szóló integritás jelentés elkészítésében.
  • A korrupciómegelőzési intézkedési terv alapján javaslatot tesz az államigazgatási szerv hivatásetikai és antikorrupciós témájú képzései megtartására, valamint közreműködik ezek végrehajtásában.
  • A hatályos jogszabályok és hivatásetikai szabályok alapján tájékoztatást és tanácsot ad a hivatali szervezet vezetői és munkatársai részére a felmerült hivatásetikai kérdésekben.
  • Az integritás tanácsadó gondoskodik a belső kontrollrendszer vonatkozásában a kontrollkörnyezet kialakításának és az integrált kockázatkezelésnek a koordinációjáról, valamint a hivatali szervezet vezetője általi meghatalmazása esetén ellátja a szervezet működésével összefüggő integritási és korrupciós kockázatokra vonatkozó bejelentések fogadásával és kivizsgálásával kapcsolatos feladatokat.

A szervezeti integritás lényege, hogy az ilyen alapon működtetett szervezet a rendeltetésének megfelelően látja el feladatait: működése átlátható, elszámoltatható, tisztességes, etikus, feddhetetlen. A követetett értékek, célok és az egyes személyek viselkedése összhangban áll, a szervezet és munkatársai minden szükséges lépést megtesznek, hogy a követett értékeknek megfelelően végezzék munkájukat illetve közfeladataikat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ működésének meg kell felelnie a Magyar Kormánytisztviselői Kar Hivatásetikai Kódexében foglaltaknak illetve a jogszabályokban meghatározott közérdekű céloknak. A munkatársaknak követniük kell a közszolgálati értékeket, úgymint megfelelő szakmai felkészültség, pártatlanság és elfogulatlanság, a jogszabályok betartása, erkölcsi feddhetetlenség, a közösségi érdekek előtérbe helyezése az egyéni érdekekkel szemben.

Habár az integritás nem pusztán a köznyelvben használt - korrupciós bűncselekményekkel azonosított - korrupciótól mentes állapotot tükröz (hiszen jóval szélesebb kört ölelnek fel a szervezettel szemben támasztott elvárások), mégis az integritásirányítási rendszer kiemelt célja a korrupciómentesség biztosítása.

Az országos tisztifőőorvos a szervezet integritásának biztosítására - az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítők fogadásának rendjéről szóló 50/2013. (II.25.) Korm. rendeletben meghatározott - integritásirányítási rendszert működtet, amelynek fő elemei: a követendő értékek meghatározása, az azok követéséhez való útmutatás, az értékek követésének figyelése illetve szükség esetén kikényszerítése.

Az országos tisztifőorvos az integritásirányítási rendszer működtetésének támogatására integritás tanácsadót jelöl ki.

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat