nnk emblema logo

nnk cim telefon

A jogszabályi követelményekkel összhangban a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2021-ban is áttekintette és frissítette a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról szóló Módszertani levelet. A dokumentum segítséget nyújt a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendeletben meghatározott Legionella kockázatbecslés elvégzéséhez, a Legionella kockázatot jelentő vizes közegek megfelelő üzemeltetéséhez és az esetleges kockázatcsökkentő beavatkozásokhoz.

A 6. kiadás az alábbi változásokat tartalmazza:

  • Pontosításra kerültek a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendeletben meghatározott Legionella vizsgálat módszertani követelményei. Ez az új vizsgálati módszerek megjelenése miatt vált szükségessé. A változásokat a 2.1.8.2 fejezet tartalmazza.
  • A hűtővizekből, illetve a nedves hűtőtornyok pótvizéből vizsgálni ajánlott kémiai paraméterek köre áttekintésre, pontosításra került, és ahol lehetséges, célérték javaslat került az egyes paraméterekhez. Az említett kémiai indikátorok nyomon követését a 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet kötelezően nem írja elő, kontrolljuk azonban nemcsak a legionellák elszaporodását előzi meg, hanem segítséget nyújt a hűtőtornyok gazdaságosabb üzemeltetéséhez és élettartamának meghosszabbításához is. A paraméterkört korábban a 2.1.8.5 fejezetben található táblázat tartalmazta, míg a 6. kiadásban ezek átkerültek a 2.2.5.2 fejezetbe.
  • A COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan kiadott "Ajánlás használaton kívül helyezett épületek vízrendszerének újbóli üzembe helyezésére" dokumentum 12. mellékletként került a Módszertani levélbe.
  • A korábban használt töltővíz/tápvíz/pótvíz fogalom a medencés fürdőkkel kapcsolatban áttekintésre került, a szöveg pontosítása jelentésbeli változást nem eredményez.
Melléklet(ek):
Download this file (Modszertani level_Legionella_2021.pdf)Modszertani level_Legionella_2021.pdf[ ][ ]

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat