Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály

A nyári kánikulában nehéz ellenállni annak, hogy megmártózzunk a legközelebbi vízben, legyen az bármilyen is. A városban sétálva mégsem jó ötlet a szökőkutakban hűteni magunkat.

A szökőkutakat (egyes speciális típusokat leszámítva) nem fürdőzésre tervezik. Amennyiben van vízkezelésük, az elsősorban az esztétikai minőségromlás (algásodás, vízkőlerakódás) megakadályozását szolgálja. Az erre használt vegyszerek összetétele, és az alkalmazott koncentrációjuk nem feltétlenül biztonságos fürdőzés szempontjából, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a vízkezelésre hivatalosan használható fertőtlenítő szerek szigorú minőségi követelményeknek felelnek meg.  A fentiek említettek jellemzők miatt bőrirritációt (viszketést, kiütéseket) okozhatnak.

A felhasznált vegyszerek mellett a porral, állatokkal, vagy esetleg más fürdőzőkkel bejutó szennyeződések is kockázatot jelentenek. A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó mikroorganizmusok kerülnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik (pl. pancsolás közben, vagy vizes kézzel élelmiszert megfogva). Az ilyen jellegű fertőzésekre különösen a gyerekek érzékenyek.

Szintén problémát jelenthetnek azok a baktériumok, amelyek a töltővízzel jutnak a szökőkútba, majd ott a meleg, pangó víztérben elszaporodhatnak. A vízpermet belégzésével influenzaszerű megbetegedést, vagy tüdőgyulladást kaphatnak az arra érzékenyek, míg más baktériumok hasmenést, szem- és fülgyulladást, valamint bőrirritációt okozhatnak.

Léteznek kifejezetten fürdésre tervezett, úgynevezett interaktív szökőkutak is: ezeket biztonságosan használhatjuk, ha betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít