Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály

A gyermekek idejük 80-90%-át belterekben töltik, melyből jelentős részt képvisel a gyermekintézményekben eltöltött idő (napi 6-8 óra). Fejlődő szervezetük sokkal érzékenyebb bizonyos légszennyező anyagok hatásaira, mint a felnőtteké, ezért a felnövekvő generáció egészségvédelme szempontjából nagy jelentőséggel bír a gyermekintézmények megfelelő beltéri levegőminősége.  Számos vizsgálat eredménye alapján megállapítható, hogy a nem megfelelő minőségű beltéri levegő az oktatási intézményekben jelentősen növelheti a fejfájás, fáradtságérzet, asztmás roham, és egyéb légúti tünetek gyakoriságát, és kedvezőtlen hatással lehet az iskolai teljesítőképességre, valamint növelheti a hiányzások számát is.

A beltéri levegő minőségét legfőképpen a kültéri levegő minősége, a beltéri szennyezőforrások jelenléte valamint a légcsere mértéke határozza meg.

Napjainkban számos technikai berendezés, műszaki megoldás érhető el, melyek használatával jelentősen befolyásolható a beltéri levegő minősége.

Annak érdekében, hogy ezen berendezések használata a gyermekintézmények beltéri levegőminőségére pozitív hatással legyen, rendkívül fontos, hogy az optimális légtechnikai rendszerek kerüljenek kiépítésre és azok működtetése közegészségügyi és egészségvédelmi szempontból megfelelő legyen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egy módszertani ajánlást dolgozott ki a gyermekintézmények üzemeltetői számára, melyben részletes szakmai útmutatás található ezen berendezések szakszerű alkalmazásához. Az útmutató az alábbi, beltéri levegőminőséget befolyásoló berendezések optimális működtetéséhez, használatához nyújt segítséget:

  • mesterséges szellőztető rendszerek,
  • mobil légtisztító berendezések,
  • lég- és felületfertőtlenítő berendezések,
  • klímaberendezések,
  • sószobák
Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (Légtechnikai eszközök gyermekintézményekben 2022.02.02_KLF_végleges.pdf)Légtechnikai eszközök gyermekintézményekben 2022.02.02_KLF_végleges.pdf 2022-02-02

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít