Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Közegészségügyi Laboratóriumi és Módszertani Főosztály

Hogyan védekezhetek, ha a levegő minősége nem megfelelő?

A légszennyezettség által okozott betegségteher megfelelő odafigyeléssel, alkalmazkodással csökkenthető. Általánosságban a kedvezőtlen levegőminőségű időszakokban fordítsunk fokozott figyelmet egészségünkre (pl.: egészséges táplálkozás, a szervezetet terhelő egyéb káros hatások mérséklésére). Kedvezőtlen levegőminőség esetén a kisgyermekes szülőknek, a várandós kismamáknak, az időseknek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen oda kell figyelniük néhány általános tanácsra, melyeket az alábbiakban összegeztünk. Az egészségtanácsok a kedvezőtlen levegőminőség elkerülésére és a védekezés főbb lehetőségeire vonatkoznak.

Egészségtanácsok a légszennyezettség által okozott betegségteher csökkentésére

Levegőhigiénés Index kategóriái

Általános egészségtanácsok

elfogadható

Nincs szükség egyéni védekezésre.

kifogásolt

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (különösen a légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) a szabadban történő munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését mérsékeljék, illetve lehetőségük szerint szüneteltessék.

egészségtelen

Nem javasolt hosszabb ideig a szabadban tartózkodni az érzékeny lakosságcsoport számára. Ne feledkezzünk meg a belső légterek, otthonunk rendszeres, gyors szellőztetéséről ilyenkor sem. A légzőszervi betegségben szenvedők számára szükség lehet egyéni védekezésre (pl.: inhalátor használata) is, orvosi javaslat alapján a gyógyszerek adagjának növelésére. Kerékpárral közlekedők számára javasoljuk megfelelő védőmaszkok (FFP2 vagy FFP3) használatát és a forgalmas útvonalak helyett a kisebb gépjárműforgalommal bíró mellékutcák, vagy a kerékpározás helyett a közösségi közlekedés választását.

veszélyes

A gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban történő tartózkodást, töltsék idejüket beltéri környezetekben. Az egészségi állapot romlása esetén forduljanak orvoshoz. Az egészséges emberek is lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban.

 

Gyakori kérdések az egészségtanácsok kapcsán

Szellőztessek, ha rossz a kültéri levegő minősége?

Igen. A beltéri környezetben is számos légszennyező forrás található (pl.: új berendezési és használati tárgyaink, dohányzás, olajban sütés, vegyszerekkel történő takarítás, illatosítók és füstölők alkalmazása, felvert por), melyek rontják a beltéri levegő minőségét és így számos légszennyező koncentrációja akár magasabb is lehet a belső térben, mint kültéren. Továbbá, az általunk kilélegzett levegőben lévő szén-dioxid koncentrációja is magas lehet szellőztetés hiányában, mely a koncentrálóképesség csökkenését, fáradékonyságot vagy fejfájást okozhat. Kedvezőtlen kültéri levegőminőség esetén a forgalmas utak mentén nem célszerű a csúcsforgalom idején szellőztetni (reggeli és késő délutáni órák), azonban ezen időszakok kivételével a rendszeres, gyors és alapos szellőztetés elengedhetetlen. Fűtési szezonban általában a nappali, főleg a kora délutáni órák, fűtési szezonon kívül a késő esti és kora reggeli időszak a legalkalmasabb a szellőztetésre. A hosszasabb szellőztetést igénylő beltéri tevékenységeket (pl.: sütés, porral járó pakolás, szerelés) időzítsük ezekre a napszakokra. Kedvezőtlen levegőminőségű időszakot követő kiadós csapadékhullás alatt vagy után alaposan szellőztessünk.

Sportolhatok a szabadban kedvezőtlen levegőminőség esetén is?

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók számára kevésbé javasoljuk a kültéri sportolást kifogásolt levegőminőség esetén. A mozgás egészségnyereséggel jár, így az egészséges emberek számára kifogásolt levegőminőség esetén is javasoljuk a szabadtéri, mozgással járó tevékenységét végzését a mozgásszegény életmód választása helyett. Fűtési szezonban általában a nappali, főleg a kora délutáni órák, míg fűtési szezonon kívül a kora reggeli órák a legalkalmasabbak a sportolásra. Egészségtelen levegőminőség esetén már célszerű védekezni, a rendszeresen szabadban fizikai munkát végzők vagy a kerékpárral közlekedők számára javasoljuk megfelelő maszkok (FFP2 vagy FFP3) használatát. Veszélyes levegőminőség esetén válasszuk a beltéren végezhető sportolási tevékenységek valamelyikét.

Hatásos védelmet nyújtanak az egyszerű maszkok és szűrők a levegőben található részecskék ellen?

Nem szűrik ki a kisméretű aeroszol részecskéket azok a maszkok, melyek nem simulnak megfelelően az arcra, illetve a részecskeszűrő nélküli maszkok sem hatékonyak. Ezért javasoljuk az FFP2 vagy FFP3 típusú maszkok viselését veszélyes levegőminőség esetén főleg kerékpározás, vagy fizikai munkavégzés közben. A javasolt típusú maszkot beszerezheti munkavédelmi boltban, kerékpár szaküzletben vagy online vásárlás útján.

Légzőszervi betegségben szenvedek. A levegő romlása esetén több gyógyszert szükséges szednem?

Ha tünetei súlyosbodnak, akkor forduljon kezelőorvosához. Javasoljuk, hogy mindig legyen kéznél a készenléti gyógyszere (pl.: inhalátor) kedvezőtlen levegőminőség esetén.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít