Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az egészséges táplálkozási szokások gyermekkorban történő kialakítása és megerősítése hosszú távú befektetést jelent az egészségbe, hozzájárul a gyermekek megfelelő szellemi és fizikai fejlődéshez, pozitív hatásai a felnőttkorra is kihatnak és hozzájárulnak az egészségben eltöltött életévek növeléséhez, valamint az egészségi állapot javításához.

Az iskolai oktatás részeként a gyermekek elsajátítják az egészséges táplálkozás elméleti alapjait, ugyanakkor azok gyakorlati megvalósításában erős környezeti támogatásra van szükségük.

Az egészséges táplálkozás alapelveire épülő a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletben (a továbbiakban: közétkeztetési rendelet) foglalt előírások célja, hogy a gyermekek a közétkeztetésben változatosan, kellő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, tej- és tejterméket, teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasszanak csökkentett só-, cukor- és a telített zsírsavak bevitel mellett.

A közétkeztetés részeként az iskolában üzemelő büfék, étel- és italautomaták árukínálatának is támogatni szükséges a fiatalok egészségtudatos attitűdjeit.

A közoktatási intézmények vezetőinek – az iskola-egészségügyi feladatot ellátók (iskolaorvos, iskola védőnő) bevonásával – gondoskodniuk kell arról, hogy az iskolabüfék árukínálata a vonatkozó jogszabályi korlátozások betartásával a lehető legnagyobb mértékben kövesse az egészséges táplálkozás alapelveit, és igazodjon a közétkeztetési rendeletben foglaltakhoz elősegítve az egészséges élelmiszerhez való hozzáférést.  

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012.(VIII.31.) EMMI rendeletben, valamint a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a nevelési-oktatási intézményekben a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvény (a továbbiakban: NETA tv.) hatálya alá tartozó élelmiszer, továbbá alkohol- és dohánytermék nem árusítható.

Az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 2022. július 1-jén történő hatálybalépését követően a NETA tv.-ben foglaltakat a Korm. rendelet szerinti eltérésekkel kell alkalmazni.   

A NETA tv. valamint a Korm. rendelet együttes alkalmazását segíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített „Népegészségügyi termékadó” című 53. számú információs füzet, mely megtalálható a NAV honlapján.

A gyermekek egészégének védelme érdekében a jogszabályváltozás szerint tovább korlátozódott az előre csomagolt, hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó termékek, valamint a magas só, és telített zsírsav tartalmú élelmiszerek iskolában történő árusítása, így 2022. szeptember 1-jét követően a köznevelési intézményekben (iskolabüfékben, áruautomatákban, stb.) nem árusíthatók többek között az alábbi főbb termékcsoportok:

  • hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó üdítő,

kivéve a legalább 50% gyümölcs, illetve zöldséghányadot tartalmazó nektárok, gyümölcslevek és zöldséglevek, valamint

legalább 50%-ban tejalapanyag felhasználásával készült termékek

  • hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó szörpök,

kivéve a Magyar Élelmiszerkönyv szerinti kivonatalapú szörpök, valamint

a legalább 50% gyümölcs, illetve zöldséghányadot tartalmazó szörpök

  • energiaitalok
  • hozzáadott cukrot vagy édesítőszert tartalmazó előre csomagolt készítmények (pl. kekszek, ostyák, cukorkák, tészták, stb.)
  • alacsony rost tartalmú (8 gramm rost /100 gramm alatti) olajos magvat tartalmazó csemegék (pl. müzlik)
  • alacsony csokoládé- és kakaó tartalmú csomagolt élelmiszerek a Korm. rendelet szerinti cukortartalom függvényében
  • magas só (1 gramm só/100 gramm feletti) vagy magas telített zsírsav (2 gramm telített zsírsav/100 gramm feletti) tartalmú ropogtatni valók (pl. snackek, chipsek stb.) a Korm. rendelet szerinti kivételekkel

A fenti lista kizárólag általános iránymutatásra szolgál, a részletes szabályokat a fenti rendeletek tartalmazzák, melyhez segítséget nyújt a NAV 53. Információs füzete.

Az iskolabüfék árukínálatának hatósági ellenőrzését a népegészségügyi hatóság végzi (a vármegyei/fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi feladatkörében eljáró járási / fővárosi kerületi hivatalai).

Amennyiben nem megfelelősséget tapasztal az iskolabüfék, iskolai ital- és áruautomaták árukínálatában, úgy bejelentéssel élhet a területileg illetékes járási / fővárosi kerülti hivatalnál.

Az illetékes hivatalok elérhetőségéről itt tájékozódhat.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít