Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A táborok esetén alkalmazandó a táboroztatás közegészségügyi követelményeit a tanuló ifjúság üdülésének és táborozásának egészségügyi feltételeiről szóló 12/1991. (V. 18.) NM, valamint az egyes nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyek üzemeltetésének egészségügyi feltételeiről szóló 37/2007. (VII. 23.) EüM-SzMM rendeletek tartalmazzák.

A fenti rendeletek egyike sem tér ki konkrétan a mosogatásra és a mosogatás menetére, így erre vonatkozóan az élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi szakmai szabályok alkalmazhatók, melyek a következők.

Minden olyan edényt, eszközt, amelyik élelmiszerrel kerül kapcsolatba, megfelelően és rendszeresen mosogatni, tisztítani, és szükség esetén fertőtleníteni kell.

Az üzemi és fogyasztói edények mosogatására használt medencéket más célra használni nem javasolt. Amennyiben a mosogatómedencéket más célra is használják, az az alapvető tisztasági szintek betartása mellett, az eltérő használatok közötti fertőtlenítéssel történjen.

Tilos a mosogatómedencében textíliát mosni, felmosó-vödröt, felmosómoppot, szemetes edényt stb. elmosni, vagy belehelyezni. A mosogatás technológiáját, kivitelezését, az alkalmazott tisztító- és fertőtlenítőszereket, az oldattöménységeket (koncentrációkat), a mosogatóvíz hőmérsékletét és a behatási időt a mosogatási helyeken célszerű vízhatlan, jól olvasható felirattal kifüggeszteni.

Figyelembe kell venni a szerek gyártója által megadott használati útmutatót. A mosogatómedencék űrtartalmát ismerni kell, célszerű azt a medence belső falán megjelölni. Adagoló berendezés hiányában a szerek adagolására mérőedényt kell használni. Mosogatószer adagoló berendezés használatakor annak tisztántartását biztosítani kell.

A mosogatáshoz e célra gyártott kefe, valamint esetlegesen vékony, jól tisztítható és fertőtleníthető, erre a célra gyártott törlőkendő használható. Nem erre célra gyártott szivacs vagy textilek (pl. konyharuhák, abrosz maradékok) használata tilos.

Az üzemi és fogyasztói edények azonos helyen mosogatása:

Ha azonos mosogató helyiségben – azonos medencékben – zajlik az üzemi (főzésre, sütésre, előkészítésre, felszolgálásra, stb.)  és fogyasztói edények mosogatása, azt időben el kell különíteni. A kétféle edénycsoport mosogatás közbeni keveredése tilos.

A fogyasztói edények mosogatásának befejezése után a medencéket, mosogatóeszközöket, csorgatókat stb. ki kell mosni és fertőtleníteni, majd a mosogatóhelyiséget ki kell takarítani.

A mosogatás technológiája:

A felületek - mechanikai tisztítása a durva szennyeződésektől, pl.: lekaparással, erős vízsugárral történő öblítéssel, - zsíroldószeres tisztítása, fertőtlenítése.

A tisztítás és a fertőtlenítés egy fázisban is végrehajtható, kombinált hatású fertőtlenítőszerek használatával, - folyó meleg vizes öblítése, majd megszárítása (csepegtetőtálca).

A szárításnál ügyelni kell az utószennyeződés megelőzésére. Törölgetni nem javasolt. Szükség esetén törölgetni csak egyszer használatos eszközzel (papírtörlő) szabad. Száradás után az eszközöket, edényeket szennyeződéstől védett helyen kell tárolni.

Mosogatása három fázisban:

- első fázis (zsíroldás): Az ételmaradéktól megtisztított edényzetet az első medencében lévő zsíroldó szert tartalmazó, kb. 40-45Cº-os vízben kell elmosni. A zsíroldó szer lehet bármely, akár háztartásban is alkalmazható zsíroldószer.

- második fázis (fertőtlenítés): A szennyező anyagoktól megtisztított és elmosott edényzetet 2 percig a fertőtlenítőoldattal megtöltött medencébe kell helyezni. A fertőtlenítőoldat készülhet akár minden, mosogatás céljára engedélyezett fertőtlenítőszer. Az elszennyeződött vagy hatástalannak ítélt fertőtlenítőoldatot újra kell készíteni. A műanyag edények megelőző fertőtlenítésére a fertőtlenítő-koncentrációt kétszeresére kell növelni.

- harmadik fázis (öblítés): A zsíroldószertől megtisztított és fertőtlenített edényzetet a harmadik medence fölött folyó vízzel kell elöblíteni. Az elmosott, fertőtlenített és elöblített tányérokat csak száradás után szabad egymásra rakni. A mosogatómedencében a törés elkerülése céljából kivehető műanyag betétet kell elhelyezni.

A fentieken túl, amennyiben megoldható, gazdaságosabb a két fázisú mosogatás, melynek menete a következő:

Mosogatás két fázisban:

- első fázis (zsíroldás, fertőtlenítés): Az edények, evőeszközök mosogatásához, egy erre a célra engedélyezett és használható zsíroldó szert és fertőtlenítőszert (kombinált szer) egyszerre tartalmazó vízben kell elmosni. Kombinált fertőtlenítő hatású zsíroldószereket a használati utasításukban meghatározott adagolás szerint kell alkalmazni. A mosogatáshoz csak olyan eszközöket szabad használni, amelyek nem okozzák az edény sérülését. Rongyot, szivacsot használni tilos.

- második fázis (öblítés): A második medencében a medence fölött kb. 40Cºos folyó meleg vízzel történik az elmosott edényzet öblítése. Célja az oldott szennymaradvány, valamint a fertőtlenítőszer, tisztítószer eltávolítása. A melegvizes öblítés elősegítheti a gyorsabb száradást. Mosogatás után az edényzetet csorgató rácsra kell helyezni és hagyni kell megszáradni. Eltörölni tilos.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít