Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az étrend-kiegészítő készítmények nemzeti szabályozását az étrend-kiegészítőkről szóló 37/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet tartalmazza.

A Rendelet fogalommeghatározása szerint az étrend-kiegészítő készítmény: a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat, egyenként vagy kombináltan; adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba (például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, ampulla, csepegtetős üveg vagy más hasonló por-, illetve folyadékforma, amely alkalmas kis mennyiség adagolására).

Tápanyag:

  • a vitaminok, és
  • az ásványi anyagok.

A Rendelet 10. § (1) bekezdése értelmében „Az étrend-kiegészítők hatékony hatósági ellenőrzése érdekében legkésőbb a termék első forgalomba hozatalakor a gyártó vagy az importőr köteles bejelenteni a készítményt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez.”

Az OGYÉI a hozzá bejelentett készítmények esetében kockázatértékelést végez, melynek során vizsgálják az összetevők jogszabályoknak való megfelelését, valamint a készítmények címkéjét, jelölését. A kockázatértékelés során közegészségügyi kockázatot jelentő készítményről (jelölési hiba, összetételi hiba) az NNK tájékoztatást kap, aki a kifogásolt készítmény adatait megküldi a bejelentő székhelye szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljár járási hivatalhoz.

A járási hivatal helyszíni ellenőrzés során megállapítja a jogszabálysértés tényét és határozati döntésben intézkedik a hiba kijavítására, valamint összetételi meg nem felelés esetén elrendeli a forgalmazás megtiltását.

A hatósági ellenőrzést a 12. § (1) bekezdés határozza meg: „Az étrend-kiegészítők hatósági ellenőrzését feladatkörükben a népegészségügyi feladatokat ellátó fővárosi és megyei kormányhivatalok járási (fővárosi kerületi) hivatalai (a továbbiakban: járási hivatal) és az élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok, valamint állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző feladatkörükben eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalok végzik.

(2) Az előírások betartásának ellenőrzése érdekében vagy azok megsértése, illetve egészségi ártalom lehetőségének gyanúja esetén a laboratóriumi vizsgálatokat a népegészségügyi feladatkörükben eljáró megyei és fővárosi kormányhivatalok (a továbbiakban: kormányhivatal) laboratóriumai, az OGYÉI, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumai, illetve étrend-kiegészítő vizsgálatára akkreditált laboratórium végzi.”

2016-2020. évben végzett étrend-kiegészítő készítmények népegészségügyi hatósági ellenőrzésének összesítése.

magyarországi előállítók száma

magyarországi első bejelentők száma

helyszíni hatósági ellenőrzések száma

ellenőrzött egységek száma

Termékszám/Vizsgálat iránya

Hatósági intézkedések

Jelölés

Laboratórium

vizsgált termékek száma

megfelelt

kifogásolt

vizsgált termékek száma

(minta)

megfelelt

kifogásolt

forgalmazás megtiltása

(határozat)

kötelezés (határozat)

végzés

áttétel

egészségügyi bírság

(határozat)

egészségügyi bírság összege

eljárási bírság (végzés)

eljárási bírság összege

 

336

1237

3612

2725

8015

6524

1491

207

178

29

406

448

877

262

13

2.360.000

5

318.160

 

A népegészségügyi feladatkörében eljáró járási illetve fővárosi kerületi hivatalok 2016-2020. közötti időszakban 3612 hatósági ellenőrzés során vizsgált 8015 étrend-kiegészítő készítményből 2011 esetben indítottak hatósági eljárást jogszabálynak nem megfelelő forgalmazás kapcsán.

Súlyos, összetételi hibába miatt 406 készítmény forgalmazásának megtiltására került sor az elmúlt öt évben, melyek okai között megtalálhatóak voltak az új élelmiszer összetevők (1997. május 15 előtt nem volt hagyományos fogyasztása az EU területén), gyógyszerhatóanyagok (potencianövelők, fogyókúrás készítmények), határérték feletti ásványianyag, vitamin tartalom (UL érték feletti), nem engedélyezett vegyületformák előfordulása, stb.

  • 05
  • 02
  • 01
  • 03
  • 06
  • 04
  • 08
  • 07
  • 10
  • 09

* Negatív listás gyógynövény, ismeretlen drog:extraktum arány, határérték feletti ásványi anyag és vitamin mennyiség

Melléklet(ek):
Dokumentum nevesorrendDátum
Download this file (2016-2020 KÖZÖTTI ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ ELLENŐRZÉSI EREDMÉNYEK.pdf)2016-2020 KÖZÖTTI ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ ELLENŐRZÉSI EREDMÉNYEK.pdf 2022-10-10

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít