Kisegítő
eszköztár

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Melléklet(ek):
Download this file (2019_nCoV_Helyzetjelentes_ECDC0217.pdf)2019_nCoV_Helyzetjelentes_ECDC0217.pdf[ ][ ]
Melléklet(ek):
Download this file (2019_nCoV_Helyzetjelentes_ECDC0214.pdf)2019_nCoV_Helyzetjelentes_ECDC0214.pdf[ ][ ]
Melléklet(ek):
Download this file (2019_nCoV_Helyzetjelentes_ECDC0212.pdf)2019_nCoV_Helyzetjelentes_ECDC0212.pdf[ ][ ]

virus2

1. Milyen típusú vírusok a koronavírusok? Honnan származnak?

A koronavírusok alapvetően állatok körében fordulnak elő, ugyanakkor egyes koronavírus törzsekről ismert, hogy képesek az emberben is fertőzést okozni. A koronavírusok mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek.

Melléklet(ek):
Download this file (2019_nCoV_Helyzetjelentes_ECDC0205.pdf)2019_nCoV_Helyzetjelentes_ECDC0205.pdf[ ][ ]
Melléklet(ek):
Download this file (2019-nCoV_Helyzetjelentés_ECDC0204.pdf)2019-nCoV_Helyzetjelentés_ECDC0204.pdf[ ][ ]

koronavius zold szam

Nem igazolódott az új koronavírus jelenléte abban a mintában, amit Debrecenből kapott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriuma.

Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a nap folyamán érkezett egy minta Debrecenből, amelynek laboratóriumi eredménye hamarosan meglesz - közölte az országos tisztifőorvos pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

kezmosas

Jelenleg tart az influenza szezon, az új coronavírus fertőzés tünetei nagyon hasonlóak az influenza tüneteihez. Ebben az időszakban rendkívül fontos a higiéniai szabályok betartása, étkezés, illemhely használat előtt, után, zsebkendő használat, közlekedés, vásárlás után, hazaérkezéskor alaposan mossunk kezet, ne nyúljunk az arcunkhoz, szemünkhöz, zsebkendőbe tüsszentsünk, köhögjünk.

Melléklet(ek):
Download this file (2019-nCoV_Helyzetjelentés_WHO0128.pdf)2019-nCoV_Helyzetjelentés_WHO0128.pdf[ ][ ]

virus2

Ma Magyarországon nincs koronavírusos beteg - jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Jelenleg Magyarországon senki nem küzd koronavírussal. Ezzel együtt komolyan veszik a Kínában halálos áldozatokat is szedő betegséget. Az utazások nyomán terjedhet a világban a betegség, ezért a magyar kormány is kiemelten odafigyel a megelőző intézkedésekre - közölte.

2019 decemberében a kínai Wuhanból ismeretlen eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felé. A megbetegedések hátterében egy új koronavírust igazoltak a kínai egészségügyi hatóságok, amely a Bétakoronavírusok nemzettségébe tartozik közeli rokonságot mutatva a SARS és MERS-koronavírusokkal. A kezdeti megbetegedések esetén közös expozíció volt, hogy a wuhani halpiacon jártak, ezt a halpiacot 2020. január 1-jén bezártak a hatóságok. A járvány előrehaladtával igazolódott a wuhani új koronavírus (2019-nCoV) emberről emberre való terjedési képessége is.

Dr. Müller Cecília Országos Tisztifőorvos nyilatkozott az M1 Most című műsorban.

 A nyilatkozat itt tekinthető meg: 

https://mediaklikk.hu/kulfold/video/2020/01/26/tovabbra-sincs-magyar-erintettje-a-koronavirusnak/#

virus 1812092 1280

2020. január 22.     

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely – egyéb koronavírusokhoz hasonlóan – légúton, valamint szájon át fertőzhet. Az 1960-as években azonosított koronavírusok emberi és állati (madarak és emlősök) megbetegedéseket okozhatnak. Közéjük tartozik a súlyos, heveny légzőszervi tünetegyüttes kórokozója, a SARS, illetve a közel-keleti koronavírus, a MERS.

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat