nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai a COVID járvány kezdete óta vizsgálják, hogy Magyarországon a koronavírusnak milyen genetikai változatai jelennek meg, az NNK Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában folyamatosan végzik a SASR-CoV-2 vírusok betegmintákból történő tenyésztését​ és tulajdonságainak meghatározását.

Az Egyesült Királyságban a tavalyi év végén bukkant fel a koronavírus egy olyan új mutációja, amely ismereteink szerint 50-70%-kal fertőzőbb az eddigi vírusváltozatokhoz képest, gyorsabb terjedés jellemzi. Az új variánst már az Egyesült Királyságon kívül is kimutatták. A Nemzeti Népegészségügyi Központ COVID munkacsoportjának és a Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársainak Dr. Kis Zoltán vezetésével 3 mintából sikerült kimutatniuk az új variánst. Mind a három eset utazáshoz köthető. Jelenleg is együttműködő partnereikkel, a Dr. Gyenesei Attila vezette Pécsi Tudományegyetem Bioinformatikai Kutatócsoportjával és Dr. Solymosi Norbert vezette Állatorvostudományi Egyetem Bioinformatikai Központtal közösen végzik a SARS-CoV-2 vírusok, így az új variáns teljesebb körű genetikai vizsgálatát és elemzését. A Nemzeti Biztonsági Laboratórium munkatársai az új variáns hatékonyabb és gyorsabb kimutatásához saját diagnosztikumot is fejlesztettek.

A vírus genetikai változékonyságának nyomon követéséhez elengedhetetlen a megfelelő, az ország minden részéből származó vizsgálati minta, ezek beküldéséért köszönetet mondunk a diagnosztikát végző beküldő laboratóriumoknak, többek között a Synlab COVID laboratóriumának, akik a járvány elejétől fogva rendszeresen szolgáltatnak mintát a tipizálási vizsgálatokhoz.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat