nnk emblema logo

nnk cim telefon

2020. augusztus 1. napjától változtak a Magyarországra történő beutazási szabályok. A módosítás célja, hogy továbbra is megakadályozzuk a vírus behurcolását. A világban azonban nem mindenhol volt ennyire sikeres a védekezés, mint Magyarországon, ezért a járvány sok helyen újra fellángolt. Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk. A külföldről történő behurcolás veszélye miatt a kormány bizonyos országok kapcsán beutazási korlátozásokról döntött, amelyek jelenleg is hatályban vannak.

Ki finanszírozza a beutazáshoz kötött mintavételeket?

A mintavételhez szükséges vizsgálatok költségeit 2020. augusztus 1. napjától mindenkinek magának kell viselnie.

Hol található a beutazáshoz kötött mintavételt végző egészségügyi szolgáltatók listája a weboldalon? Kizárólag magánszolgáltatóknál van lehetőség a tesztet megcsináltatni vagy állami intézményekben is?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján 2020.07.30. napjától az alábbi: https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek linken mindenki számára elérhető az utazáshoz kötött mintavételt végző egészségügyi szolgáltatók listája, amelyet az NNK folyamatosan aktualizál.  Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető. A mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni.

Ki határozza meg a PCR vizsgálatok díját?

A PCR vizsgálatok díját az egészségügyi szolgáltatók saját hatáskörben határozzák meg, ezekről érdemes előzetesen tájékozódni az adott szolgáltató honlapján. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ is végez utazáshoz kötött mintavételt?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (1096 Budapest, Nagyvárad tér 2. fszt. 9.) is a mintavételt végző helyek közé tartozik, amit hétfőtől- péntekig 8:00-12:00 óra között, szombaton 8:00- 10:00 óra között kereshetnek fel személyesen.

A mintavételt megelőzően időpontot szükséges egyeztetni, amelyet hétfőtől - péntekig 8:00- 17:00 óra között, a  +36 30 473-8215 számon tudnak megtenni. A vizsgálatok költsége az NNK laborjaiban 30500 forintba kerül. 

Kérhető-e a leletekkel kapcsolatos angol fordítás? Hol található az ezzel kapcsolatos árlista?  

A leletekhez angol fordítás is kérhető az árlistában foglaltak szerint. Az aktuális árlista szintén az NNK honlapján, az alábbi linken tekinthető meg:

 https://www.nnk.gov.hu/attachments/article/768/SKMBT_C20320073015500.pdf

Mivel szembesülök magyar állampolgárként a határon, ha piros vagy sárga országból érkezem haza?

Az a magyar állampolgár, aki piros vagy sárga besorolású országból érkezik haza, az országba való belépéskor  (a közúti határátkelőhelynél vagy a repülőtéren)  hatósági házi karantén elrendeléséről szóló iratot és piros cédulát kap, melyet köteles a lakása vagy háza bejáratára kiragasztani. Beléptetéskor a magyar és nem magyar állampolgársággal rendelkező személyek egyaránt egészségügyi vizsgálat tűrésére kötelesek.

Az országba való beléptetést követően a hazafelé úton megállhatok-e benzinkútnál, egyéb helyeken, tehetek-e hosszabb kitérőt?

A beléptetést követően a magyar állampolgár a beléptetéskor kapott piros cédulával a lehető legrövidebb úton indul el a reptértől vagy közúti határátkelőhelytől a lakóhelye, szálláshelye, tartózkodási helye felé.

Magyarországra történő beutazáskor a kiindulási országot veszik figyelembe, vagy azt, ahonnan közvetlenül az országba érkezik az illető? Ha valaki egy piros jelzésű országból indul, de egy zöld jelzésűből lép be Magyarországra, akár repülővel, akár máshogy, melyik vonatkozik rá?

Beutazáskor elsősorban a kiindulási országot veszik figyelembe a hatóságok. Ha valaki piros/sárga besorolású országból indul, de pl.egy hetet zöld besorolású országban töltött, akkor ő a jogszabályban meghatározott karanténidőszak felét töltötte csak zöld jelzésű országban, így beléptetéskor rá a hátralévő karanténidőszak letöltése és az alatt betartandó szabályok vonatkoznak.

A karantén elkerüléséhez kettő darab, öt napnál nem régebbi negatív teszteredményt kell prezentálni úgy, hogy a két teszt között legalább 48 órának el kell telnie. Mivel a PCR-teszt eredményére 1-2 napot várni kell, bizonyos esetekben megoldhatatlan két, öt napon belüli, kétnapos eltéréssel vett teszteredménnyel Budapestre érkezni. Például Kanada esetében, ahonnan 15 órás a repülőút Magyarországra. Ilyen esetben mit javasolnak?

Ha nincs igazolása az elvégzett PCR tesztről, akkor is kiváltható a házi karantén kettő, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR teszttel. Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR tesztet is köteles elvégeztetni. Ha piros jelzésű országból érkezik a magyar állampolgár, akkor két negatív teszt után mentesülhet a karantén kötelezettség alól.

Maradva ennél a példánál: ha emiatt valaki egy negatív teszteredménnyel érkezik Kanadából, majd karanténba vonul, és kéri a második tesztet, de időközben az első teszt öt napnál régebbivé válik, egy harmadik tesztet is csináltatnia kell?

Ha a beutazáskor az állampolgár nem rendelkezik két negatív teszttel a felmentés kiadására jogosult lakó/tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatal népegészségügyi osztályához szükséges benyújtani kérelmét a felmentés tekintetében. Amennyiben tehát az első vizsgálat eredménye negatív a járási hivatal adja meg a felmentést a karantén alól, de a kérelmező köteles a második vizsgálat lefolytatására is. Pozitív eredménye esetén az illetékes járványügyi hatóság hatósági házi karantént rendel el.

Eltérő időzónák esetén mit vesznek alapul a karantén alóli mentességhez szükséges öt napos, illetve a 48 órás előírásnál? A külföldi vagy a magyarországi időt?

Időzóna esetében nem releváns az 5 napos határidő kérdése, mivel a jogszabályban napok szerint van meghatározva ez a feltétel és nem órákban. A két teszt közötti 48 órás kitétel szempontjából pedig azért nem releváns, mert a két tesztet vagy külföldön csináltatja az illető, vagy Magyarországon.

Egyéb kérdéses esetben, mindenképpen a magyar időzóna az irányadó.

Mi történik, ha valaki kéthetes nyaralásának felét piros/sárga besorolású országban, másik felét pedig zöld besorolású országban tölti?

Amennyiben valaki a kéthetes nyaralásának felét piros/sárga besorolású országban, másik felét pedig zöld besorolású országban töltötte, akkor ő a jogszabályban meghatározott karanténidőszak felét töltötte csak zöld jelzésű országban, így beléptetéskor rá a hátralévő karanténidőszak letöltése és az alatt betartandó szabályok vonatkoznak.

Milyen járványügyi korlátozások léptek életbe 2020. július 15-től?

A 341/2020 (VII.12.) Kormányrendelet értelmében a külföldről történő behurcolás veszélye miatt a kormány bizonyos országok kapcsán beutazási korlátozásokról döntött. Az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, a sárga és a zöld jelzéssel besorolt országok listáját. Ezek a rendelkezések továbbra is érvényben vannak.

Hol találhatom az országok besorolására vonatkozó aktuális listát?

Az országok besorolásáról szóló országos tisztifőorvosi határozat megtalálható a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján az alábbi elérhetőségen:

http://www.kozlonyok.hu/kozlonyok/Kozlonyok/12/PDF/2020/41.pdf

Milyen szempontok alapján történt az országok besorolása?

A külföldről történő behurcolás veszélye miatt a kormány bizonyos országok kapcsán beutazási korlátozásokról döntött. Az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, a sárga és a zöld jelzéssel besorolt országok listáját. Az országok besorolását az aktuális járványügyi helyzet, a fertőzöttek számának tendenciája és az ország surveillance valamint egészségügyi ellátórendszerének figyelembevételével határoztuk meg. Az adott ország járványügyi helyzetét figyelemmel kíséri az országos tisztifőorvos, azok besorolását (zöld, sárga, piros) folyamatosan felülvizsgálja és szükség esetén határozattal módosítja.

Egy országon belül eltérhet egyes tartományok, megyék, egyéb közigazgatási egységek besorolása?

Igen. A járványügyi készültség időszakában ha egy ország sárga vagy piros jelzéssel került besorolásra, azonban valamely közigazgatási területén az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony, az országos tisztifőorvos határozatában e közigazgatási területet módosíthatja, zöld jelzéssel sorolhatja be.

Mit jelentenek az egyes színek?

Zöld besorolású ország, az aktuális fertőzöttség mértéke alacsony.
Sárga besorolású ország, az aktuális fertőzöttség mértéke kevésbé súlyos.
Piros besorolású ország, az aktuális fertőzöttség mértéke súlyos.

Mi történik, ha zöld jelzésű országból érkezem haza magyar állampolgárként?

Zöld besorolású ország esetén magyar és nem magyar állampolgár is korlátozás nélkül beléphet, ha a fertőzés gyanúja nem áll fenn. Az országba való belépéskor (a közúti határátkelőhelynél vagy a repülőtéren) a magyar és nem magyar állampolgársággal rendelkező személyek egészségügyi vizsgálat tűrésére kötelesek.

Magyar állampolgárként, ha sárga jelzésű országból érkezem Magyarországra, mentesülhetek a karatén kötelezettség alól?

Igen. A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárt a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya kötelező házi karanténba helyezi. Ez alól mentességet képez az az eset, ha hazaérkezést megelőző, 5 napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy az új koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Ha nincs igazolása az elvégzett PCR tesztről, akkor is kiváltható a házi karantén kettő, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR teszttel. Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR tesztet is köteles elvégeztetni.

Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően tudják angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a COVID- 19 betegségen. (Például: pozitív PCR eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.)

A házi karantént elrendelő határozat, a felmentés, illetve a karantén elhagyására vonatkozó engedély kiadására a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya illetékes, ezért  a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályát szükséges felkeresnie kérelmével. A járási hivatalok elérhetőségei a www.kormanyhivatal.hu címen találhatók meg.

Magyar állampolgárként, ha piros jelzésű országból érkezem vissza, mely esetekben mentesülhetek a karatén kötelezettség alól?

A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárok csak két negatív PCR teszt birtokában mentesülnek a karantén letöltése alól.

Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően tudják angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a COVID- 19 betegségen. (Például: pozitív PCR eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.)

A házi karantént elrendelő határozat, a felmentésre, illetve a karantén elhagyására vonatkozó engedély kiadására a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya illetékes a felmentés, illetve a karantén elhagyására vonatkozó engedély kiadására, ezért  a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályát szükséges felkeresnie kérelmével. A járási hivatalok elérhetőségei a www.kormanyhivatal.hu címen találhatók meg.

Ha egy barátom, rokonom, ismerősöm, aki nem magyar állampolgár hazalátogat és egy sárga jelzésű országból érkezik Magyarországra, mely esetekben mentesülhet a karantén kötelezettség alól?

Külföldről, sárga jelzésű országból érkező nem magyar állampolgár esetében a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható akkor a karantén mentességet kérhet.

Akik hitelt érdemlően tudják angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a COVID- 19 betegségen (Például: pozitív PCR eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.), azok mentességet kérhetnek a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályától.

Beléphet – e egy nem magyar állampolgár Magyarországra, aki piros jelzésű országból érkezik?

Ha piros jelzésű országból érkezik, akkor főszabályként nem léptethető be. Kivételt képez a jogszabály szerinti különös méltánylást érdemlő eset. Különös méltánylást érdemlő esetben a Magyarország területére történő tervezett belépés helye szerint illetések helyi rendőri szerv (a repülőtér esetén a XVIII. kerületi rendőrkapitányság) felmentést adhat.

Ki rendeli el a beutazást követően a házi karantént?

A lakóhely, tartózkodási hely, szálláshely szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya.

Ki adja ki a beutazáshoz köthető karantén alóli mentességet?

A házi karantént elrendelő határozat kiadására a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya illetékes a felmentés, illetve a karantén elhagyására vonatkozó engedély kiadására, ezért a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályát szükséges felkeresnie kérelmével. A karantén iránti mentességet általános illeték megfizetése mellett (3000 forint) lehet kezdeményezni a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályánál. A hivatal határozattal dönt.

A járási hivatalok elérhetőségei a www.kormanyhivatal.hu címen találhatók meg.

Mit jelent az ügyfélkapus kérelem benyújtása a karantén feloldásához? Milyen menüpontokat szükséges választani az ügyfélnek az ügyfélkapus bejelentkezést követően?

Az ügyfélkapus kérelem benyújtása azt jelenti, hogy a kérelmező ügyfélkapun keresztül nyújtja be a kérelmét az illetékes járás/kerületi hivatalok felé.

A kérelmet elektronikusan az Ügyfélkapura történő bejelentkezés után az https://epapir.gov.hu/felületen a Dokumentumok alatt tölthetik fel, melyet a lakóhely, tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz vagy járási hivatalhoz kell megküldeni. A mellékelt ábra a kérelem benyújtásának lépéseihez nyújt segítséget.

ugyfelkapu

Mit jelent a kézbesítőn benyújtott kérelem benyújtása a karantén feloldásához? Kit kell pontosan keresnie az ügyfélnek?

A kézbesítőn  - amennyiben a kérelem benyújtása nem elektronikus úton történik -  bármely családtag, megbízott barát,  személy értehető, aki nem áll karanténkötelezettség alatt, és a kérelem  benyújtásában személyesen segítséget tud nyújtani.

E-mailben továbbra is van lehetőség a kérelem benyújtására az illetékes Népegészségügyi Osztályok részére?

A mentesség iránti kérelmet emailben, illetve elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül nyújthatják be a magyar állampolgárok.

Milyen formában lehet benyújtani a mentesség iránti kérelmet?

  • emailben,
  • elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül,
  • kézbesítőn keresztül, aki lehet bármely családtag, megbízott barát, olyan személy, aki nem áll karanténkötelezettség alatt, és a kérelem benyújtásában személyesen segítséget tud nyújtani.

Milyen ügyintézési határidő kommunikálható az ügyfelek részére a kérvények feldolgozásával kapcsolatban?

Az eljárás sürgősségét és a jogalkotói célt szem előtt tartva az illetékes kerületi és járási hivatalok kiemelten kezelik a beérkező mentesítési kérelmeket, és azokat a lehetőségekhez mérten a legrövidebb határidővel bírálják el.

Az e-mailben történő elkészült eredmények kiküldésnek mi a folyamata? Egységes az eljárás minden szolgáltató esetében?

Az elkészült eredményeket egységes eljárás keretében az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szoláltatási Tér) felületén vagy emailben küldik meg, az érintett által korábban a vizsgálatkérő lapon megadott email címre. Az EESZT rendszeréből a háziorvos és az ügyfél is letöltheti az eredményt.

A második PCR tesztnek mennyi időn belül kell elkészülnie az első eredménytől számítottan? Mi történik amennyiben nem kerül elvégzésre, ki ellenőrzi ezt?

A karantén alóli mentesítéshez a Magyországon végzett PCR tesztek tekintetében a mintavételek között – jogszabályban foglaltak alapján –  48 órának kell eltelnie.

Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után a járási/kerületi hivatal mentesíti a karantén kötelezettség alól,  azonban a második PCR tesztet is köteles elvégeztetni, erre mind a jogszabály, mind a hatósági határozat kötelezi.

A második teszt elvégzését az karantént elrendelő, magyarországi lakcím/tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya ellenőrzi a határozatában foglalt kötelezés teljesítését.

A 341/2020. (VII.12.) Korm. rendelet 18. §-a értelmében a Korm. rendeletbe foglaltak megszegése – ide értve, ha valaki nem végzi el a második tesztet – védelmi intézkedés megszegésének minősül és a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 239/A. § (1) bekezdése szerint szabálysértést követ el. A  Szabs. tv. 239/A. § szakaszában foglaltak megsértése esetében a szabálysértési eljárás kapcsán a rendőrség rendelkezik hatáskörrel.

Ha külföldön dolgozom és nincs háziorvosom, a határon kérhetem az beutazáshoz kötött mintavételt?

A határon erre nincs lehetőség. Ha nincs háziorvosa, akkor a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes háziorvoshoz kell fordulni a mintavétel kérvényezésére.

Nem magyar állampolgár hol tölti le a karantént?

Amennyiben a fertőzés gyanúja nem áll fenn, akkor az adott személy tartózkodási helyén, legyen az a szálláshely, vagy a vendégül látók otthona. Minden esetben a járványügyi szabályokat teljesíteni tudják.

Hogyan történik az beutazáshoz kötött mintavétel?

2020. augusztus 1-jétől a karantén alóli felmentési iránti kérelemhez szükséges PCR teszt elvégzését már nem a háziorvosnál kell kezdeményezni. Minden igénylőnek az arra kijelölt mintavételi helyeken előzetes időpontfoglalás alapján szükséges bejelentkeznie.

Kérelemmel lehet fordulni általános illeték (3000 forint) megfizetése mellett a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályához a karantén kötelezettség iránti mentességért. A járási hivatalok elérhetőségei a www.kormanyhivatal.hu címen találhatók meg.

Ha a beutazáshoz kötött mintavétel eredménye negatív, vagyis nem mutatható ki koronavírusfertőzés, akkor annak eredményét jeleznem kell?

Igen. Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, vagyis nem mutatható ki koronavírusfertőzés, akkor a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályánál lehet kérelmezni a hatósági házi karantén alóli mentesítést. Ezt határozat formájában kiadja a hatóság és kötelezi az állampolgárt a második teszt elvégzésére. A kérelem általános illeték (3000 forint) megfizetése mellett a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályánál kérelmezhető. A járási hivatalok elérhetőségei a www.kormanyhivatal.hu címen találhatók meg.

Ha a beutazáshoz kötött mintavétel eredménye negatív, vagyis nem mutatható ki koronavírusfertőzés, akkor annak eredményét jeleznem kell?

Igen. Amennyiben a vizsgálat eredménye negatív, vagyis nem mutatható ki koronavírusfertőzés, akkor a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályánál lehet kérelmezni a hatósági házi karantén alóli mentesítést. Ezt határozat formájában kiadja a hatóság és kötelezi az állampolgárt a második teszt elvégzésére. A kérelem általános illeték (3000 forint) megfizetése mellett a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályánál kérelmezhető. A járási hivatalok elérhetőségei a www.kormanyhivatal.hu címen találhatók meg.

Mi történik, ha a beutazáshoz szükséges mintavétel eredménye pozitív, vagyis koronavírus-fertőzést mutat ki?

Akkor a hatósági házi karantén nem felfüggeszthető, az állampolgár köteles 2 hétig (vagy negatív tesztig) az otthonában maradni, és az orvos valamint a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztályának utasításait betartani.

A külföldön elvégzett/elvégzendő tesztek eredményének hitelesített angol vagy magyar fordítása szükséges? Avagy elégséges egyszerű fordítás?

A hatóságok magyar vagy angol nyelven elfogadják az eredetit és az egyszerű fordítást is.

Van életkori határ a beutazáshoz kötött mintavételek esetében? Avagy hány éves kortól kötelező?

Nincs kivétel, sem életkori megkötés, mindenki számára egyaránt kötelező a meghatározott PCR tesztek elvégzése. 

Érvényes-e egy az itthon, az utazást megelőző 5 napban megcsináltatott 2 teszt egy rövidebb idejű utazás esetén?

Ha valaki itthon megcsináltatja a 2 tesztet, és kimegy hosszúhétvégre egy „sárga” jelzésű országba, beléptetéskor rá a sárga jelzésű országból érkező beleptetési szabályok vonatkoznak.

Annak a magyar vagy nem magyar állampolgárnak, aki nem rendelkezik magyarországi társadalombiztosítással 2020. augusztus 1. napjától magának kell viselnie a vizsgálatok költségét.

Milyen formában tudja valaki hitelt érdemlően igazolni, ha átesett a COVID-19 betegségen?

Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően tudják angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a COVID- 19 betegségen. (Például: pozitív PCR eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.)

Amennyiben ezt igazolást email, sms, vagy bármilyen más elektronikus formában kapta meg, akkor azt kinyomtatott formátumban fel tudja mutatni beutazása során. A kinyomtatott példányra rá kell írni majd aláírással hitelesíteni kell a következő mondatot: „Kijelentem, hogy az általam felmutatott igazoláson közöltek a valóságnak mindenben megfelelnek, és a közölt adatok teljeskörűek, hiánytalanok.”

Milyen szabályozás vonatkozik az ingázó munkavállalókra?

A piros és sárga besorolású, szomszédos állam polgárai legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre léphetnek be, 30 kilométeres sávján belül kötelesek tartózkodni, és a belépést követő 24 órán belül elhagyni Magyarországot.

Minden esetben kötelező elindítani a karantén kötelezettség alóli kérelmet?

Nem. Lehetőség van a karantén idejének letöltésére. Amennyiben a karantén letöltése mellett dönt, ezen idő alatt az otthonában kell és köteles a magyarországi lakóhely/tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatal kerületi vagy járási hivatal népegészségügyi osztálya által meghatározott, karantén kötelezettségre vonatkozó járványügyi szabályokat betartani.

Kötelező-e jelenleg is a maszk használata?

Igen, a maszk használata jelenleg is kötelező az üzletekben és a tömegközlekedésben, de más helyzetben sincs akadálya az önkéntes maszkviselésnek. 

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat