nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közreadott tájékoztatás alapján jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok (házi kedvencek) vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára.

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) hasonlóan az influenza és más légúti kórokozókhoz, leginkább cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött ember köhögése, tüsszentése során a levegőbe kerülő, a kórokozót tartalmazó nyálcseppek, légúti partikulumok kerülnek a közelben álló másik ember orrára, szájára, esetleg tüdejébe. Terjedésének másik módja az, ha egy ember a kórokozót tartalmazó nyálcseppekkel, légúti partikulumokkal szennyezett felületek vagy tárgyak érintése után kezével a saját orrához, szájához vagy szeméhez nyúl.

Állatokkal történő foglalkozást követően mindig kezet kell mosni, mivel így lehet védekezni az olyan általános, állatok által terjesztett baktériumoktól, mint az E.coli vagy a Salmonella.

Fentieknek megfelelően új koronavírussal fertőzött ingatlanról történő társállat (házi kedvenc) mentése során az ingatlan területére védőfelszerelésben (egyszer használatos gumikesztyű és maszk) ajánlott belépni, onnan kizárólag az érintett állatokat lehet elhozni, azok eledelét, táljait, fekvőhelyét, játékait, stb. a helyszínen kell hagyni. Az ingatlant a legrövidebb időn belül el kell hagyni, majd a gumikesztyű levételét követően engedélyezett, virucid hatásspektrummal rendelkező, kézfertőtlenítő szerrel (a termék csomagolásán megadottaknak megfelelően eljárva) ajánlott kézfertőtlenítést végezni.

A mentett társállat (házi kedvenc) szállítása után a gépjárművet ajánlott virucid szerrel (pl. hypo) - a termék csomagolásán megadottaknak megfelelően eljárva - fertőtleníteni.

A mentett társállatot (házi kedvencet) gumikesztyű és szájmaszk használata mellett alaposan meg kell fürdetni.

Tekintettel arra, hogy jelen tudásunk szerint a társállatok nem fertőződnek meg az új koronavírussal, továbbá nem válnak az ember számára fertőzőforrássá, így fertőtlenítésükre, illetve karanténba helyezésükre nincs szükség. Jelenlegi hiányos ismereteink miatt javasoljuk azonban ezen állatok gondozásánál a higiéniai előírások fokozott betartását, valamint az állatok egészségi állapotának folyamatos monitorozását. Amennyiben a mentett állatoknál bármilyen tünetet észlelnek, úgy kérjük, telefonon keresztül vegyék fel a kapcsolatot egy állatorvossal.

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat