Könnyű kezelés
forrás: Országos ivóvízminőségi adatbázis (Humán Vízhasználatok Informatikai Rendszere, HUMVI) 2023
Az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeket az 5/2023 (I.12.) Kormányrendelet tartalmazza. A közműves ivóvíz szolgáltatás ivóvízellátó-rendszereken keresztül történik, amelyek egy vagy több település vízellátását biztosíthatják. Az ivóvíz minőségét a szolgáltatók a népegészségügyi hatósággal egyeztetett ütemtervnek megfelelően ellenőrzik, de a népegészségügyi hatóság saját ellenőrző vizsgálatokat is végez. A településeken szolgáltatott ivóvíz minőségének értékelése a települést ellátó ivóvízellátó-rendszer vízvizsgálati eredményein alapul. Az ellenőrző vizsgálatok elsősorban a szolgáltatott ivóvíz minőségét jellemzik az épületek belső hálózatának átadási pontjáig. Az épületek belső hálózatában bekövetkező esetleges minőségromlást (pl. ólom kioldódás, baktériumszaporodás) nem tükrözik. A belső hálózatok megfelelő állapotáért és üzemeltetéséért, az ott bekövetkező vízminőségi változásokért az épület tulajdonosa vagy üzemeltetője felelős.
Települések vízminőségi besorolása:
Megfelelő minőségű ivóvíz: a szolgáltatott ivóvíz minősége mikrobiológiai és kémiai paraméterek alapján is megfelel a vonatkozó határértékeknek
Megfelelő, indikátor paraméterek miatt tűrhető minőségű ivóvíz: a szolgáltatott ivóvízben valamely üzemeltetési hibát jelző, vagy esztétikai panaszt okozó indikátor kémiai paraméter jellemző értéke meghaladja a parametrikus értéket, vagy valamely indikátor mikrobiológiai paraméter kifogásoltsága jelentkezik.
Kémiai szempontból nem elfogadható: a szolgáltatott ivóvízben valamely kémiai paraméter jellemző értéke meghaladja a határértéket
Megfelelő, eseti bakteriológiai kifogás: a szolgáltatott ivóvízben valamely szennyvíz eredetű szennyezést jelző mikrobiológiai paraméter (E. coli vagy Enterococcus) esetileg előfordul
Település neve: Abaújalpár
Minősítés: Megfelelő, indikátor paraméterek miatt tűrhető minőségű ivóvíz
Ivóvízben vizsgált paraméterek leírásai...Paraméter neve | Vizsgálatszám | Kifogásszám | Megfelelőség% | Medián | Maximum |
Escherichia coli (E. coli) [szám/100 ml] | 24 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Enterococcusok [szám/100 ml] | 24 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Antimon [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Arzén [µg/l] | 27 | 4 | 85,2 | 7,85 | 19,9 |
Benzol [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0,355 | 0,71 |
Benzo(a)pirén [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Bór [mg/l] | 2 | 0 | 100 | 0,04 | 0,08 |
Bromát [µg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Kadmium [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 1,13 | 2,26 |
Króm [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Réz [mg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Cianid [µg/l] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
1,2-diklór-etán [µg/l] | 8 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Fluorid [mg/l] | 2 | 0 | 100 | 0,065 | 0,13 |
Ólom [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Higany [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Nikkel [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Nitrát [mg/l] | 20 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Nitrit [mg/l] | 20 | 0 | 100 | 0 | 0,02 |
Nitrit - vízmű kimenő [mg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Policiklusos aromás szénhidrogének [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Szelén [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0,585 | 1,17 |
Tetraklór-etilén + Triklór etilén [µg/l] | 20 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Összes trihalo-metán [µg/l] | 20 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Cisz-1,2-diklór-etilén [µg/l] | 8 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Klorit [mg/l] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Kötött aktív klór [mg/l] | 24 | 0 | 100 | 0 | 0,09 |
Alumínium [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Ammónium [mg/l] | 20 | 0 | 100 | 0 | 0,05 |
Klorid [mg/l] | 20 | 0 | 100 | 13,5 | 21 |
Clostridium perfringens (spórákkal együtt) [szám/100 ml] | 9 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Szín [-] | 16 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
Vezetőképesség [µS/cm] | 20 | 0 | 100 | 501 | 671 |
pH [-] | 20 | 0 | 100 | 7,9 | 8,37 |
Vas [µg/l] | 20 | 0 | 100 | 50 | 130 |
Mangán [µg/l] | 20 | 0 | 100 | 0 | 30 |
Szag [-] | 16 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
Permanganátos kémiai oxigénigény (KOIps) [mg/l O2] | 20 | 0 | 100 | 0,43 | 1,8 |
Szulfát [mg/l] | 9 | 0 | 100 | 0 | 48 |
Nátrium [mg/l] | 2 | 0 | 100 | 38,65 | 41 |
Íz [-] | 12 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
Telepszám 22°C-on [szám/ml] | 25 | 1 | 96 | 5 | 750 |
Telepszám 37°C-on [szám/ml] | 11 | 2 | 81,8 | 5 | 270 |
Coliform baktériumok [szám/100 ml] | 24 | 2 | 91,7 | 0 | 140 |
Pseudomonas aeruginosa [szám/100 ml] | 14 | 2 | 85,7 | 0 | 5 |
Zavarosság érzékszervi [-] | 5 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
Összes keménység CaO [mg/l CaO] | 20 | 0 | 100 | 121 | 176 |
Radon [Bq/l] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Trícium [Bq/l] | 1 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Indikatív dózis [mSv/év] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Mikroszkópos biológiai vizsgálatok | 8 | 0 | 100 | n.é. | n.é. |
Összes peszticid [µg/l] | 2 | 0 | 100 | 0 | 0 |