Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Az ECHA bejelentési portálja egy online felület, amelyen keresztül állítják össze, illetve nyújtják be a kötelezettek a veszélyes keverékekre vonatkozó információkat. Ezeket az információkat a toxikológiai központok az egészséget érintő vészhelyzetekre történő gyors reagálás céljára használhatják fel. A toxikológiai központhoz történő bejelentésben (PCN) szereplő információk egységes XML formátumban szerepelnek, és a CLP rendelet VIII. mellékletében meghatározott harmonizált adatkövetelménynek felelnek meg.

A bejelentési portál már elérhető, hogy a kötelezettek összeállíthassák és benyújthassák a bejelentést. A benyújtás előtt érdemes ellenőrizni az ECHA toxikológiai központokkal kapcsolatos weboldalán található „A CLP-rendelet VIII. mellékletének végrehajtására vonatkozó tagállami határozatok áttekintése” című dokumentumban, hogy az adott tagállam fogadja-e már a portálon keresztül elküldött bejelentéseket.

A bejelentési portál használata ingyenes, azonban egyes tagállamoknál a bejelentés továbbra is díjköteles.

ECHA FIÓK LÉTREHOZÁSA

A bejelentés megtételéhez minden esetben létre kell hozni egy ECHA fiókot, amelyen keresztül elérhetőek az ECHA IT szolgáltatásai és alkalmazásai (REACH-IT, R4BP, PIC).

Az ECHA fiókon belül létre kell hozni egy jogi személyt (Legal Entity – LE), aki később további felhasználókat tud hozzárendelni a fiókhoz, illetve hozzáférési jogosultságokat tud beállítani nekik.

Az ECHA-fiók létrehozásához segítséget nyújtó útmutató a https://echa.europa.eu/documents/10162/21721613/echa_accounts_en.pdf linken érhető el.

További felhasználók hozzáadása:

Egy felhasználói fiókon belül több személyt is hozzá lehet adni a profilhoz (1.ábra). A LE meghatározhatja a hozzáadott felhasználó jogosultságait, melyek a következőek lehetnek:

Manager: teljes hozzáférés az adatokhoz (PCN, REACH-IT, R4BP, PIC)

Reader: csak olvasás (PCN, REACH-IT, R4BP, PIC)

További felhasználók hozzáadása abban az esetben lehet hasznos, ha egy cégen belül több munkatárs is dolgozik a bejelentéseken.

echa 01

1. ábra új felhasználó hozzáadása

Harmadik fél hozzáadása – ”foreign user”

A harmadik fél egy külső felhasználó, akit megbíz a kötelezett, hogy tegye meg a bejelentést a nevében.

Ebben az esetben a megbízottnak (foreign user) is rendelkeznie kell egy ECHA-fiókkal, amit a kötelezett hozzá tud adni a saját profiljához (2.ábra), és az előzőekhez hasonló jogosultságokat tud hozzárendelni:

Manager: teljes hozzáférés az adatokhoz (PCN, REACH-IT, R4BP, PIC)

Reader: csak olvasás (PCN, REACH-IT, R4BP, PIC)

echa 02

2. ábra Harmadik fél hozzáadása

MILYEN MÓDJAI VANNAK A PCN-INFORMÁCIÓK ÖSSZEÁLLÍTÁSÁNAK ÉS BENYÚJTÁSÁNAK?

echa 031.Online az ECHA bejelentési portálján keresztül:

A portálon lehetőség van a bejelentés felhőalapú IUCLID igénybevételével való összeállítására. Az online bejelentést választva a felhasználók közvetlenül a portálon keresztül nyújthatják be a bejelentést, vagy akár letölthetik a saját számítógépükre egy későbbi benyújtás céljából.

A felhőalapú IUCLID előnyei:

- a rendszer lépésről-lépésre végigvezeti a felhasználót a dosszié helyes kitöltésében,

- a felület interaktív, ahol legördülő menüből egyszerűen kiválaszthatóak a megadandó információk,

- automatikusan lefordítja a kiválasztott információkat a kívánt nyelvekre,

- egyidejűleg, egy bejelentésben, minden olyan tagállam számára megtehető a bejelentés, ahol a terméket forgalomba kívánják hozni,

- az automatikus frissítések révén mindig a IUCLID legújabb verziójával dolgozhat, a biztonsági mentést teljes egészében az ECHA végzi,

- felhasználóknak 1GB tárhelyet biztosítanak.

Érvényesítési segédlet - Validation assistant:

Az online bejelentésben elérhető egy úgynevezett érvényesítési segédlet, mely használatával az adatok megadása után ellenőrizhető az adatok teljessége.

Az érvényesítés lehet:

  • sikeres,
  • sikertelen, mely javítása nélkül nem lehet elküldeni a bejelentést,
  • figyelmeztetés kisebb hiányosságok és/vagy ellentmondások miatt. Ettől a hibaüzenettől még be lehet nyújtani a bejelentést, azonban az adott tagállam kérheti a pontosítását.

A érvényesítési segédletről szóló útmutató a következő linken érhető el:

https://poisoncentres.echa.europa.eu/hu/poison-centres-notification-format

echa 042. Offline összeállítás:

A PCN bejelentés formátuma IUCLID kompatibilis, a bejelentések offline is összeállíthatók az „asztali” IUCLID legfrissebb verziójával, amiben egy PCN felhasználói sablon áll rendelkezésre azon vállalatok számára, amelyek adataikat helyileg kívánják tárolni. Az offline összeállított bejelentéseket is az ECHA bejelentési portálján keresztül lehet benyújtani.

Hátránya az online bejelentéshez képes, hogy nem fordítja le automatikusan a bevitt információkat.

 echa 05

3. ábra Asztali IUCLID-dal összeállított dosszié feltöltése

echa 063. Rendszerek közötti szolgáltatással (S2S):

Automatizáltabb módszerhez rendszerek közötti szolgáltatás is igénybe vehető. Ezzel a szolgáltatással a vállalatok bejelentéseiket közvetlenül az IUCLID-dal kompatibilis PCN formátumban (.i6z) állíthatják össze a saját rendszerükben, és automatikusan átküldhetik őket az ECHA bejelentési portáljára.

Az S2S szolgáltatást választó vállalkozásoknak először jeleznie kell az ECHA felé, hogy ezt a módszert választják a bejelentések megtételéhez. Számukra lehetőség van teszt módban való csatlakozásra és biztonsági tesztelésre, anélkül, hogy kijelölt szervek és toxikológiai központok félrevezető adatokat kapnának.

Az S2S szolgáltatásról szóló útmutató anyag, és az ECHA kapcsolat felvételi űrlap a következő linken érhető el:

https://echa.europa.eu/hu/manuals?panel=s2s#s2s

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít