Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A kémiai biztonsági bejelentésekkel (veszélyes keverék, biocid termék, tevékenység bejelentés) kapcsolatos feladatokat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Kémiai Biztonsági és Kompetens Hatósági Főosztályának (KBKHF) Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat és Bejelentési Osztálya látja el (a biocid termék bejelentéseket a főosztály Kockázatértékelési Osztálya kezeli).

Feladatainkat a kémiai biztonságról szóló 2000. évi XXV. törvény (Kbtv.), a veszélyes anyagokkal és veszélyes készítményekkel kapcsolatos eljárás egyes szabályairól szóló 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet, a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól szóló 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat egyes közigazgatási eljárásaiért és igazgatási jellegű szolgáltatásaiért fizetendő díjakról szóló 1/2009. (I. 30.) EüM rendelet, az (EU) 2020/878 bizottsági rendelet, valamint az 1272/2008/EK (CLP) rendelet előírásai határozzák meg.

Az NNGYK részére a tevékenység bejelentés és a biocid termék bejelentés kizárólag elektronikus úton, az Országos Szakrendszeri Információs Rendszer Kémiai Biztonsági Szakrendszerén (OSZIR-KBIR) keresztül nyújtható be (az E-papíron, e-mailben, postai úton történő benyújtásuk nem fogadható el).

Felhívjuk a figyelmet, hogy a veszélyes anyaggal, illetve veszélyes keverékkel végzett tevékenység bejelentéssel kapcsolatos adminisztratív feladatokat 2023. december 29-től az NNGYK látja el. A tevékenység bejelentéssel kapcsolatos részletes információk a Bejelentések almenüpont Tevékenység bejelentés pontjában megtalálhatók.

A veszélyes keverékek bejelentését 2024. január 1-jétől az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) méregközponti bejelentési portálján (PCN) keresztül kell már a cégeknek benyújtaniuk; azokat már nem fogadja a nemzeti rendszerben, azaz az OSZIR-KBIR szakrendszerben az NNGYK (az OSZIR-KBIR szakrendszerben mind a veszélyes anyagok, mind a veszélyes keverékek esetén az Új és Változás bejelentés indítására vonatkozó gombok inaktiválásra kerültek). A CLP rendelet 45. cikke szerinti méregközponti bejelentéssel kapcsolatosan bővebb tájékoztatást ITT találhat.

Hiánypótlásra váró bejelentésével kapcsolatos kérdései esetén, kérjük, hogy keresse kollégánkat a postai úton/elektronikusan átvett, vagy elektronikusan az OSZIR-KBIR rendszerben csatolt végzés fejlécében található elérhetőségen.

Amennyiben a weboldalunkon nem talál választ a kérdéseire, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal!
Elérhetőségünk: 

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít