Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

2023. november 1-től 35 új anyag kiviteléhez kell kiviteli bejelentést tenni a Bizottság (EU) 2023/1656 rendelete alapján.

A 649/2012/EU rendelet (PIC rendelet) mellékleteibe újonnan felvett anyagok közül 27 a peszticid felhasználási kategóriába, 8 pedig az ipari vegyi anyag felhasználási kategóriába tartozik. Az újonnan listázott anyagok többsége esetén a kivitelhez – a kiviteli bejelentés megtételén kívül –az importáló ország kifejezett hozzájárulása is szükséges.

A módosítás következtében emellett 4 olyan vegyi anyaghoz, amelyhez korábban csak kiviteli bejelentés kötelezettség volt érvényben, szintén kifejezett hozzájárulás lesz szükséges a továbbiakban. Ezen anyagok vonatkozásában, a 2023. évre már benyújtott kiviteli bejelentések tekintetében, a kijelölt hatóságok automatikusan elindítják a kifejezett hozzájárulási kérelmeket az importáló országok hatóságai felé.

A kiviteli bejelentést legalább 35 nappal a tervezett kivitel dátuma előtt kell benyújtani, azonban azokban az esetekben, amikor a kiviteli bejelentés mellett az importáló ország kifejezett hozzájárulása is szükséges a kivitelhez különösen indokolt a lehető legkorábbi benyújtás. Ezeknél a PIC rendelet I. mellékletének 2. részében feltüntetett anyagoknál akár már 60 nappal a tervezett kivitel előtt célszerű benyújtani a bejelentést, hogy szükség esetén, a vonatkozó mentesség kérésével, biztosított lehessen a kivitel. A kiviteli bejelentések időben történő benyújtásának elősegítésére az Európai Vegyianyag-ügynökség már aktualizálta a bejelentések benyújtására szolgáló ePIC rendszert.

További információ:

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít