Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) módosította a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak (NER) a sárgaláz elleni védőoltásokra vonatkozó ajánlásait és előírásait.

A módosítás lényege: a sárgaláz megelőzésére alkalmazott vakcina egyetlen dózisa élethosszig tartó védelmet biztosít a betegség ellen, emlékezető oltás adására nincs szükség. A nemzetközi oltási bizonyítványban dokumentált sárgaláz elleni oltás érvényessége életre szóló.

A sárgaláz az egyetlen betegség, melyet a WHO 2005-ben megújított Nemzetközi Egészségügyi Rendszabálya (IHR) abban a tekintetben taglal, hogy mely országok követelhetik meg a sárgaláz elleni védőoltás igazolását az országba érkezőktől és milyen szankciókat tehetnek ennek hiányában.

2014 májusában, a WHO Védőoltási Stratégiai Tanácsadó Testülete a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján javaslatot tett az egyszeri sárgaláz elleni védőoltás élethosszig tartó védőhatásának a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokban történő deklarálására. A javaslatot a WHO 67. Közgyűlésén elfogadták, és módosították a NER 7. számú mellékletét.

A NER 7. sz. mellékletének módosítása 2016. július 11-én lép életbe és minden WHO tagállamra érvényes.

A 7. számú melléklet módosításának értelmében a sárgaláz elleni védőoltás érvényessége életre szóló, függetlenül attól, hogy az oltás mikor történt, a régmúltban vagy jelenleg. A sárgaláz elleni védőoltás életre szóló érvényessége 2016. július 11-én lép életbe, azaz nemzetközi utazás kapcsán emlékeztető oltás nem szükséges annál a személynél, aki valaha sárgaláz elleni védőoltást kapott és erről oltási dokumentációval rendelkezik.

A Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokban a sárgaláz elleni védőoltásra vonatkozó, 2005-ben megfogalmazott előírások szövegszerűen az alábbiak szerint módosultak (l. vastagon szedett szövegrészeket):

A sárgaláz elleni védőoltásra vonatkozó ajánlások és előírások:

E melléklet alkalmazásában:

I. A sárgaláz lappangási ideje hat nap;

II. Az Egészségügyi Világszervezet által jóváhagyott, sárgaláz elleni vakcinák a beadást követő 10. nap elteltével biztosítanak védelmet a betegség ellen;

III. A védelem az oltott személy egész életére szól;

IV. A sárgaláz elleni védőoltást tanúsító oltási bizonyítvány a védőoltás beadását követő 10. naptól az oltott személy élete végéig érvényes.

Gyakori kérdések és válaszok

1. Kell-e új oltási bizonyítvány a sárgaláz elleni oltás igazolásához?

Nem. A jelenleg használatos igazolás élethossziglan érvényes.

2. A 2005 óta használatos oltási bizonyítványba kell-e módosítani az érvényesség változását?

Nem. Sőt, bármilyen javítás, radírozás, áthúzás érvényteleníti az oltási bizonyítványt.

3. Új oltási bizonyítvány kiállításakor mit kell az érvényesség rovatába írni?

(certificate valid from until)

Érvényesség kezdete a beadástól számított 10. naptól (nap/hónap/év)

alá

angol nyelven: life of person vaccinated

francia nyelven: vie entiere du sujet vaccine

4. A WHO által javasolt sárgaláz elleni oltás érvényessége a betegség által érintett országok lakosaira is vonatkozik?

Nem. A módosítás csak azokra a nemzetközi utazókra vonatkozik, akiknél eddig a belépés feltétele a sárgaláz elleni érvényes oltási igazolás felmutatása volt. Az oltás és újraoltás idejéről saját hatáskörben döntenek azok az országok, ahol a sárgaláz terjedésének fennáll a lehetősége.

5. A WHO tagállamainak milyen lépéseket kell tenni a 2016. július 11-től életbelépő új követelmény megvalósításához?

minden érintett hatóság és szakember hivatalos tájékoztatása;

képzések szervezése a szükséges intézkedések egységes bevezetése érdekében;

a meglévő szabályzatokat, előírásokat és folyamatokat át kell tekinteni, és szükség esetén módosítani annak érdekében, hogy megfeleljenek az új rendszabályoknak.

 Forrás:

1.Vaccines and vaccinations against yellow fever: WHO Position Paper-June 2013, Weekly Epidemiological Record, 88(27):269-284, (http://www.who.int/entity/wer/2013/wer8827.pdf?ua=1,accessed14 April 2016.)

2. Resolution WHA67.13


SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít