Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon


2017. január 6.-tól jelent sárgaláz járványt Brazília. 2016 December óta már hat állam jelent emelkedő esetszámot: Minas Gerais, Espirito Santo, Sao Paulo, Bahia, Tocantiins, Rio Grande do Norte.

Február 9-ig 1038 gyanús eset, 212 halálos kimenetellel, ezek között 220/65 laboratóriumi vizsgálattal is megerősített. A betegség un. silvatikus (erdei formája) van jelen, azaz majmoktól szúnyogcsípés révén fertőződik az ember.  A betegek főleg erdei munkások (favágók, ültetvényen dolgozók)  és bányászok, így kerültek közelebbi kapcsolatba a trópusi erdőkben élő, beteg majmokkal. Több mint 600 sárgaláz fertőzésben elhullott majom jelzi, milyen komoly természeti katasztrófa sújtja a területet.

A WHO nem javasol utazási korlátozást Brazíliába. Az érintett területre utazók oltása javasolt. Bár 2016. július 11-től A WHO javaslatára egyetlen oltás elégséges  az életre szóló védettséghez, amennyiben ez 10 évnél régebbi és a fertőzési veszély fennáll, az oltás ismétlése javasolt.

A sárgaláz elleni oltást 1938-ban dolgozták ki. Élő gyengített vírusokat tartalmaz. Az oltás beadására feljogosított orvos adhatja be, amit a nemzetközi oltási könyvbe (International Certificate of Vaccination or Prophilaxis) (is) rögzíteni kell.

Brazíliában a gyermekkori oltási naptár tartalmazza a sárgaláz elleni oltást. A felnőtt lakosságot kampányszerűen oltják.  

 


SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít