nnk emblema logo

nnk cim telefon


Az étellel, vízzel, légutakon vagy vektorok révén terjedő betegségek az utazók tömegeit veszélyeztetik. Ezek megelőzése aspecifikus profilaxissal (óvintézkedésekkel) vagy védőoltással, ha lehet együttesen történik. Alkalmazásuk igen fontos a betegségek behurcolása, terjedése és az egyén szempontjából egyaránt. A felkészítés során mindezekről tájékoztatást kap az utazó.

Teljeskörű felkészítést biztosítunk külföldi munkavállalás, kitelepülés, hosszútávú tanulmány előtt.Intézetünkben heti négy alkalommal van vérvétel, ahol a kiutazás feltételeként felsorolt – vérből és székletből történő – szűrővizsgálatokat a lehető legrövidebb idő alatt el lehet végeztetni.

Lehetőség van utazás utáni szűrővizsgálatokra is, melyben a felkészítést végző kollegák tudnak segíteni. Közvetlen konzultációs kapcsolatunk van az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Trópusi Ambulanciájával.

19 betegséggel szemben van aktív immunizációra lehetőség Magyarországon, melyek közül elsősorban - utazással kapcsolatos a sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltások. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal.

Az utazással kapcsolatos oltások és tanácsadás egészségügyi szolgáltatás (1997. évi CLIV. tv. 57. (2) c) pont), a térítés összege változó lehet. Az utazással kapcsolatos oltásokra nem vonatkozik a közgyógy-ellátási kedvezmény. Az oltóanyag-ellátás biztosított, az utazással kapcsolatos oltások helyben elérhetőek, gyógyszertárba nem kell menni.

A SÁRGALÁZ ELLENI OLTÁSRÓL

sárgaláz elleni védőoltást a http://www.utazaselott.hu/')" id="clink">www.utazaselott.hu honlapon felsorolt akkreditált oltóhelyeken adnak. Az oltást, kötelezően, a WHO 2008-ban módosított szabályzatának megfelelő nemzetközi oltási könyvbe jegyzik be (International Certificate of Vaccination or Profilaxis). Ennek érvényességét az érintett országok hatóságai a be- és kiutazáskor ellenőrizhetik.


SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít