Könnyű kezelés

 • Nagyítás 100%
 • Betűméret 100%
 • Sorköz 100%
 • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Zika-vírust 1947-ben mutatták ki először az ugandai Zika erdőben egy rhesusmajomból. A kórokozó a Flavivírusok közé tartozik. Évtizedekig szórványos megbetegedéseket, kisebb járványokat okozott Afrikában és Délkelet-Ázsiában. Nagyobb figyelmet először 2007-ben, az első jól dokumentált mikronéziai járvány kapcsán kapott, majd a 2015-ben Brazíliából kiinduló Zika-világjárvány kapcsán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016 február-november között globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett.

A Zika-vírus fertőzött szúnyogok csípése révén jut az ember szervezetébe. A fertőzés az esetek 80%-ában tünetmentesen zajlik, ritkán 3-12 napos lappangási idő után  lázzal járó enyhe lefolyású betegséget okoz, melyet Zika-láznak hívnak. Nagyon ritkán idegrendszeri szövődmények jelentkezhetnek. A Zika-láz elsődlegesen fertőzött Aedes-szúnyogok csípésével terjed bizonyos országokban.

A tünetekkel járó fertőzés enyhe formában zajlik, néhány napig - egy hétig tart, és önmagától gyógyul. A leggyakoribb tünetek:

 • hőemelkedés
 • ízületi vagy izomfájdalom
 • fejfájás
 • viszkető kiütés
 • kötőhártya-gyulladás

Az idősek vagy immunbetegséggel élők körében a betegség lefolyása súlyosabb is lehet, de náluk is a teljes gyógyulás a jellemző.

A Zika-vírust elsősorban szúnyogok terjesztik. A fertőzött, Aedes nemzetségbe tartozó szúnyogfajok csípésükkel közvetítik a betegséget, ezek ugyanazok a szúnyogok, amelyek a Dengue-lázat és a Chikungunya-lázat is terjesztik. Ezek a szúnyogok napközben csípnek, de előfordulhat, hogy éjjel is aktívak maradnak. A szúnyogok akkor fertőződnek, ha
Zika-vírussal fertőzött állattól vagy embertől szívnak vért abban az időszakban, amikor a fertőzés miatt az ember vagy az állat vérében is megtalálható a vírus. A fertőzött szúnyog csípésével embereket és állatokat is megfertőzhet.

Egyéb, ritkábban előforduló terjedési módok:

 • anyáról magzatra történő terjedés a terhesség alatt vagy a szüléskor
 • védekezés (óvszerhasználat) nélküli szexuális kapcsolat során, fertőzött partnertől
 • vérátömlesztéssel

Néhány esetben bizonyították a Zika-vírus ondóval történő átvitelét szexuális aktus során, illetve leírták, hogy megbetegedés esetén a vírus az ondóban hetekig megmaradhat a gyógyulást követően. A fertőzés terjedésének megelőzésére, hasonlóan minden más, szexuálisan terjedő fertőzéshez, az egyik leghatékonyabb módszer a helyes és következetes óvszerhasználat.
Azoknak a férfiaknak, akik az érintett területen történő tartózkodás után hazatérnek, és partnerük várandós, a terhesség végéig óvszer használata vagy a szexuális élettől való tartózkodás javasolt.

Azoknak a férfiaknak, akik az érintett területen történő tartózkodás után hazatérnek, ha a partnerüknél fennáll a teherbe esés lehetősége, 3 hónapig a szexuális élettől való tartózkodás vagy óvszer használata javasolt.

Azoknak a nőknek, akik az érintett területről való hazatérés után gyermekvállalást terveznek, 8 hetes várakozás javasolt.

A Zika-vírus fertőzött vérrel, transzfúzió útján átadható. Magyarországon - az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásával összhangban - a vérellátó szolgálat az aktív Zika-vírus cirkulációval érintett területekről visszatérőktől 30 napig nem gyűjt  vért.

A Zika-vírus  a terhesség alatt átvihető az anyáról a magzatra,  ezért a várandósság során, vagy az azt megelőző 8 hétben Zika-expozíciónak kitett nők szűrővizsgálata kötelező a 18/1998. (VI.3) NM rendelet előírásainak megfelelően.

Brazíliában és Francia Polinéziában súlyos fejlődési rendellenességek halmozódását regisztrálták abban az időszakban, amikor a Zika-vírus elterjedt azon a területen, ahol korábban nem volt jelen ez a vírus, tehát a lakosság fogékony volt erre a fertőzésre. A vizsgálatok igazolták az összefüggést a várandós nők Zika-fertőzése és a magzat idegrendszerét érintő fejlődési rendellenességek között. Az ún. microcephalia (kisfejűség) egy olyan veleszületett rendellenesség, ami az agykoponyának az azonos nemű kortársak méretéhez hasonlítva rendellenesen kis méretével és a későbbiekben idegrendszeri/szellemi funkciók károsodásával jár.

Bárki, aki Zika-vírus cirkulációval érintett területen él, vagy oda utazik, a vírust hordozó szúnyog csípésével megfertőződhet, amennyiben korábban még nem esett át a fertőzésen.

A Zika-vírus jelenleg Afrika, Ázsia, Amerika és a Csendes-óceáni térség trópusi-szubtrópusi területein fordul elő. Nem zárható ki, hogy idővel a Zika-vírus további országokban is meg fog jelenni, ahol a kórokozót terjesztő Aedes nemzetségbe tartozó szúnyogok megtalálhatók. Európában 2019-ben Dél-Franciaországból jelentettek néhány szúnyog által terjesztett fertőzést, tartósan egyelőre Európában nincs jelen a kórokozó.

Ha az utazás nem halaszthatatlan, lehetőleg ne utazzanak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ az ECDC ajánlásával egybehangzóan Magyarországon is azt javasolja a külföldi utazásra készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknek, hogy utazás előtt tájékozódjanak, előfordul-e a Zika-vírus az érintett célországban.

Amennyiben mégis sor kerül a fertőzött területen való tartózkodásra, fordítsanak kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére.

Használjon szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően. DEET (diethyltoluamide) hatóanyag-tartalmú riasztó 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírások szerint.

 • Ha naptejet is használ, a szúnyogriasztó szert a naptejet követően kell a bőrre vinni.
 • Viseljen hosszú ujjú inget és hosszú nadrágot, zoknit és cipőt, kalapot, különösen a Zika-vírust terjesztő Aedes szúnyogok aktív időszakában (nappal).
 • Aludjon, pihenjen szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben, ennek hiányában használjon az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is.
 • Szüntesse meg a környezetében fellelhető, szúnyogok szaporodására alkalmas pangó vízgyülemeket (pl. hordók, vízzel teli edények)

Mindenki számára, aki olyan területre utazik, ahol a Zika-vírus terjed, javasolt a megelőző, szúnyogcsípések elkerülését célzó intézkedések követése: szúnyogriasztó szerek használata, hosszú ujjú ruházat viselése és az ágyra szerelhető szúnyogháló alkalmazása.

 • Az utazni készülő várandós vagy gyermekvállalást tervező nők tájékozódjanak arról, hogy előfordul-e a Zika-vírus a célországban, és ha igen, fontolják meg az utazás elhalasztását. Az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedők  az utazás előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal vagy az utazás-egészségügyi/oltóközpontok szakembereivel.
 • Azok a magyar állampolgárok, akik olyan területen élnek/dolgoznak, ahol a Zika-vírus terjed, szintén törekedjenek a szúnyogcsípések megelőzésére. Ez különösen az ott élő várandós vagy gyermekvállalást tervező nőkre vonatkozik.
 • Ha az  érintett területről hazatérők megérkezésüket követően 3 héten belül a Zika-lázra jellemző tüneteket észlelnek (láz, fejfájás, ízületi-, izomfájdalom, kiütés, kötőhártya-gyulladás), forduljanak orvoshoz!
 • Azok a várandós nők, akik érintett országból térnek haza, a várandós-gondozás során tájékoztassák a gondozást végző orvost az utazás tényéről.

Védőoltás és célzott terápia nem áll rendelkezésre. Tünetek esetén javasolt az ágynyugalom, a bő folyadékfogyasztás a kiszáradás elkerülése érdekében, Láz- és fájdalomcsillapításra paracetamol tartalmú készítmények alkalmazása javasolt. Aszpirin és más nem-szteroid gyulladásgátló szerek alkalmazása nem javasolt. Amennyiben egyéb betegség miatt más gyógyszert szed, konzultáljon kezelőorvosával.

A Zika-vírus fertőzést azoknál a betegeknél, akik az aktuálisan érintett területen jártak és megfertőződhettek, virológiai laboratóriumi módszerekkel lehet diagnosztizálni.

Ha hazatérésekor megbetegszik, keresse fel kezelőorvosát és említse meg utazásának helyszínét. Tudnia kell, hogy ezekben a trópusi, szubtrópusi országokban számos más, hasonló tünetekkel járó betegség is jelen van.

A Guillain-Barré szindróma egy ritka, autoimmun betegség, amely során a beteg immunrendszere idegenként ismeri fel saját idegsejtjeit, és azokat károsítja. Ezáltal izomgyengeség alakul ki, időnként bénulás. A tünetek pár hétig vagy hónapig tarthatnak. Míg a betegek többsége teljesen felgyógyul a Guillain-Barré szindrómából, néhány embernek maradandó károsodása lesz, ritka esetben halál is bekövetkezhet. A Guillain-Barré szindrómát kezelni és követni kell, egyes esetekben intenzív osztályos kezelést tehet szükségessé. A terápia tüneti, támogató jellegű és immunológiai kezelésből áll.

Több országból (Francia Polinézia, Brazília, Venezuela, El Salvador) jelentettek a Zika-vírus járvány időszakában emelkedett számban idegrendszeri megbetegedéseket, többek között Guillain-Barré szindrómát. A járvánnyal időben és térben egybeeső megbetegedések valószínűsítik a kapcsolatot, de a Guillain-Barré szindróma más fertőző betegségek esetén is megjelenhet, ezért további alapos vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy Zika-vírus fertőzés esetén valószínűbb-e a Guillain-Barré szindróma kialakulása.

Nincsen. A Zika-vírus okozta fertőzés megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, a betegség gyógyítására nincs célzott kezelés.

Jelen tudásunk szerint a Zika-vírus fertőzésen átesett ember valószínűleg védettséget szerez a későbbi Zika-vírus okozta megbetegedésekkel szemben.

A Zika-vírus által érintett területen járt utazók megbetegedésével a kórokozó behurcolható Magyarországra. Tekintettel azonban arra, hogy a vírus elsősorban szúnyogok közvetítésével terjed, hazai eredetű fertőzések és megbetegedések kialakulására jelenleg nem kell számítani.

A Zika-vírussal fertőzött beteg nem jelent veszélyt ápolójára, a vírus köznapi érintkezések (kézfogás, beteg ápolása, vele egy légtérben tartózkodás, stb.) útján nem terjed.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít