nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2022. október 17 – 31. között egy személynél igazolt majomhimlő fertőzést, ezzel a hazánkban diagnosztizált esetek száma 80 főre nőtt.

A 26 éves férfi otthonában elkülönítve tartózkodik, kórházi kezelésre nem szorul. A területileg illetékes járványügyi hatóság járványügyi vizsgálatot végez.

A betegség a nyirokcsomók duzzanatával és nem specifikus tünetekkel kezdődik, amely lehet láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás és fáradtság. A tünetek megjelenése után 1-3 nappal jellegzetes bőrkiütések jelentkezhetnek az arcon, a tenyéren, a talpon, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is. Amennyiben kiütéssel járó megbetegedést észlel magán, kérjük, forduljon orvoshoz.

2022. október 13-tól a kockázati csoportba tartozó személyek számára már elérhető a majomhimlő elleni vakcina. A majomhimlő elleni védőoltás az ország több egészségügyi intézményében is igényelhető. A kijelölt oltóhelyek pontos címe, elérhetősége és az oltásokkal kapcsolatos további szükséges információ az alábbi linkre kattintva érhető el: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/majomhimlo/majomhimlo-elleni-oltasok-oltohelyeinek-elerhetosegei.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat