nnk emblema logo

nnk cim telefon

Információk az EFOP-1.8.1 projekten belül

Gyakran ismételt kérdések a vastagbélszűrésről

Miért fontos a vastagbélszűrés?

Hazánkban a vastagbélrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Leginkább a 40. életév után jelentkezik, jellemzően 50 és 70 éves kor között a legmagasabb az előfordulási gyakorisága, utána fokozatosan csökkenni kezd.

Gyakran ismételt kérdések az emlőszűrésről

Mit kell tudni az emlőszűrésről?

A szűrések célja a tüneteket és panaszokat még nem okozó daganatok és daganatelőtti állapotok felismerése a későbbi, súlyosabb következmények megelőzése érdekében.

Magyarországon jelenleg az átlagos kockázatúnak vélt nők közül a 45-65 év közötti hölgyek kapnak népegészségügyi program keretében meghívást emlővizsgálatra, amely fizikai vizsgálatból és emlő mammográfiából áll. A mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, ezáltal a halálozás csökkentésére. A mammográfiával felfedezett, korai stádiumú tumorokat az esetek döntő többségében meg tudják gyógyítani.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

székletmintavevő cső használatához

Mielőtt elvégezné a mintavételt, kérjük, olvassa végig figyelmesen ezt a használati útmutatót! A székletminta vétele előtt nincs szükség diétára és a gyógyszerszedés módosítására sem.

Mintavételnél kérjük, hogy ügyeljen a következőkre:

  1. A széklet, melyből mintát vesz, ne érintkezzen semmivel sem (vizelettel vagy vízzel)!
  2. A tartályt a zöld oldalán tudja kinyitni a kupak lecsavarásával.
  3. A pálcikával KIS mennyiségű mintát vegyen a széklet több részéből úgy, hogy a pálcika rovátkáit befedje!
  4. Zárja be a tégelyt a kupak visszacsavarásával, és rázza össze a cső tartalmával!
  5. Ügyeljen rá, hogy a tartály külseje és a boríték tiszta maradjon!

Köszönjük, hogy részt vesz a vastagbélrák népegészségügyi szűrőprogramjában! Háziorvosánál tájékozódhat két hét elteltével az eredményről.

Gyakran ismételt kérdések a méhnyakszűrésről

Miért menjek el a szűrővizsgálatra?

A méhnyakszűrés célja a méhnyakrák megelőzése, korai felismerése, a tüneteket és panaszokat még nem okozó méhnyakrák illetve rákmegelőző állapot felismerése a későbbi, súlyosabb következmények megelőzése érdekében. Szűrés alkalmával a méh alsó részének, a méhnyaknak az állapotát ellenőrzik. Kenetvizsgálatnak is hívják, mivel a méhnyak felületéről egy kis adag sejtmintát vesznek és a sejtekben történő elváltozásokat keresik. A szűrés azért fontos, mert már nagy részben kimutatható a rák előtti állapot is, kicsi részben marad rejtve, kb. 20%-ban. Teljesen egészségesnek érezheti magát, mégis lehetnek elváltozások a méhnyakon. A legtöbb elváltozás nem vezet rákhoz, azonban néhány esetben előfordulhat rákos megbetegedés, ha az elváltozást nem kezelik.

sz2020 also infoblokk

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat