Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ
és a BM Országos
 Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös
KÖZLEMÉNYE

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére.

Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A napsugárzás elleni nem megfelelő védelem miatt  – főként vízparti nyaraláskor  – gyakori a napégés és a napszúrás. A gyermekkorban elszenvedett napégések fokozott rizikóval járulnak hozzá a később kialakuló bőrgyógyászati daganatos megbetegedésekhez, ezért nagyon fontos a gyermek bőrének védelme a nap közvetlen hatásaitól.

Strandolás során óvjuk a gyermekeket a közvetlen napsugárzástól, használjunk magas faktorszámú naptejet, amellyel időről időre újra kenjük be őket, különösen, ha vízben játszanak. Javasolt könnyű, lehetőleg világos színű ruhát, kalapot vagy sapkát adni a gyermekekre, és a szabadban történő altatás minden esetben árnyékos helyen történjen. A szülők fordítsanak kiemelt figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is.

Ha a gyermek mégis napégést szenvedett, akkor a kipirosodott, fájdalmas, égő bőrfelületet hűtsük, majd kezeljük bőrnyugtató készítménnyel, és ne engedjük újra a tűző napra megfelelő védelem nélkül. Napszúrás tünetei esetén (fejfájás, hányinger, hányás, levertség), biztosítsunk bőséges folyadékbevitelt a gyermeknek, szükség esetén csillapítsuk fájdalmát, és vigyük árnyékos, fedett helyre (besötétített szobába) a közvetlen napsugárzás elöl. 

Továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.  A meleg és a rendkívüli szárazság miatt nagyon sok tűz keletkezik a szabadban, idén már 14 ezer ilyen volt. A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban. 

Budapest, 2022. augusztus 16.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít