Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A rendkívüli hőség a gyógyszerek tárolásával, szedésével összefüggésben is körültekintést igényel. Gyógyszereink akár otthoni tartózkodásunk, akár utazásaink során is csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a gyógyszerek csomagolásában elhelyezett betegtájékoztatóban előírt körülmények között tároljuk.

A tárolási hőmérsékletre vonatkozó előírások általában nem egy adott hőmérsékletre, hanem hőmérsékleti tartományokra vonatkoznak. Azokat a gyógyszerek, amelyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten, azaz 15-25oC között kell tárolni. A hűvös helyen tárolandó gyógyszereket 5-15°C között kell tartani, míg azon gyógyszerek számára, melyeket hűtőszekrényben kell tartani, 2-8oC közötti az előírt hőmérséklet.

A gyógyszerek egy részét fénytől védve szükséges tárolni. Ne hagyjuk tehát ezeket a készítményeket napsütötte helyen. A betegtájékoztatók erre vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat.

Bizonyos gyógyszerek szedése mellett napsugárzás hatására a napfénynek kitett bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel. Ezeknek a gyógyszereknek a betegtájékoztatói erre vonatkozóan is tartalmaznak figyelmeztetést. Ilyen esetben célszerű elkerülni a napfényt és megfelelő öltözékkel csökkenteni kell a napfénynek kitett bőrfelületek nagyságát.

Ha utazni készülünk, a megelőzés céljából elcsomagolt gyógyszereink mellett ne felejtsük otthon rendszeresen szedett gyógyszereinket sem, és amennyiben külföldre kívánunk utazni, érdeklődjünk kezelőorvosunknál arról, milyen feltételek mellett vihetjük ki külföldre rendszeresen szedett gyógyszereinket.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít