Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

Szükség van-e minden lakás légkondicionálóval való felszerelésére?

  • A légkondicionáló berendezések elterjedt használatával egyre több elektromos áramot fogyasztunk, melynek előállítása jelenleg szén-dioxid-termeléssel jár, mely hozzájárul a globális felmelegedéshez.
  • Az éjszaka üzemelő klímaberendezések többlet hőleadása magasabb külső hőmérsékletet eredményez, mely tovább rontja a városi hősziget hatást, vagyis a városokban tapasztalható, néha elviselhetetlen hőséget.
  • A mesterséges hűtés a meleg nyári napokon több energiát fogyaszt el, mint a téli fűtés. Anyári teljes energiafelhasználásunk 40%-át fordítjuk hűtésre, így a nagyvárosok áramfogyasztása látványosan megugrik a kánikulában.
  • A split klímaberendezések csak a belső levegőt keringtetik és hűtik, friss levegőt nem adnak. Jellemzően, ahol klímaberendezést használnak, kevesebbet szellőztetnek a beltéri hűvös levegő megőrzése érdekében, így a különböző beltéri forrásokból származó káros kémiai és biológiai légszennyezők feldúsulnak a helyiség levegőjében.
  • Az egészségügyi és szociális ellátó intézményekben, egyes munkahelyeken, irodaépületekben, valamint a gyermekintézményekben hosszabb távon a friss, szűrt és hűtött levegőt biztosító mesterséges szellőztető rendszerek (HVAC-rendszerek) beépítése a megoldás. Ameddig ez nem kerül megvalósításra, ezekben az intézményekben energiahatékony légkondicionáló berendezések átmeneti felszerelése lehet indokolt.
  • A lakóépületekben egészségesebb megoldás a lakás hűtése környezetbarát módszerekkel.

Hogyan lehet klímaberendezés nélkül, környezetbarát módon hatékonyan hűteni a lakásunkat?

  • Árnyékoljuk ablakainkat, különösen amikor a nap közvetlenül az ablakokra tűz! A legforróbb napokon már kora reggeltől árnyékoljunk!
  • Redőny, zsalugáter, árnyékoló roló segítségével szabályozni tudjuk a szoba hőmérsékletét, a tetőtéri ablakok árnyékolása akár 6-8 °C-kal is csökkentheti a beltéri hőmérsékletet. A redőny legyen fehér vagy világos színű, ami visszaveri a napsugárzást! A kifelé billenő redőny előnyösebb, mert a levegőt beengedi, de a napsugárzást nem.
  • Elsősorban külső árnyékolókat használjunk! A külső árnyékolás jobb hatásfokú, 60-70%-kal csökkentheti az ablakon bejövő hősugárzást.
  • Ha lehet, az ablakok mellett a déli tájolású falakat is árnyékoljuk kötélzettel kifeszített napvitorlákkal, feltekerhető széles napellenzőkkel. Ezek nagymértékben csökkentik a helyiségek felmelegedését, mivel a beltéri hő legnagyobb arányban a napsütötte falak hőleadásából származik.
  • Ha fentiekre nincs lehetőségünk, tehetünk az ablak külső felszínére hővédő fóliát, vagy felszerelhetünk fényvisszaverő beltéri sötétítő függönyt, rólót is.
  • Az épület közelében lévő, nagy lombkoronájú fák csökkentik az épület felmelegedését és kedvező hatással lehetnek a levegőminőségre is. Faültetésnél lombhullató fát válasszunk az ablak elé, hogy télen átengedje a napsütést!
  • A zöldhomlokzatok és a zöldfalak (támfalra, hálóra, vagy közvetlenül vakolatra futtatott növények) árnyékolnak és párologtatásukkal hőt vonnak el a környezetüktől. Ezek a tapasztalatok szerint sok helyen kiválthatják a klímaberendezéseket.
  • Célszerű a lakóépület körül növelni a zöldterület mértékét, mivel az aszfalt, a térkő, és a kavics borítás jobban elnyeli a hősugárzást, mely éjszaka visszajut a levegőbe, akadályozva az épületek éjszakai lehűlését.. Lehetőleg szárazságtűrőbb növényfajokat válasszunk!
  • Csináljunk kereszthuzatot a lakásban! A mozgó levegőjű lakást kevésbé érezzük forrónak. Kövessük a nap járását a szellőztetésnél. Szellőztessünk mindig ott, ahol a nap kevésbé éri a lakást!
  • A késő esti, kora reggeli friss órákban tárt ablakokkal szellőztessük át a házat!
  • Használjunk ventilátort vagy könnyű legyezőt! Mivel a ventilátor hosszas használata fokozhatja a kiszáradást, ügyeljünk a szükséges folyadékpótlásra! Kellemesen felfrissülhetünk, ha bőrünket benedvesítjük, és hagyjuk, hogy a ventilátor szele felszárítsa!
  • A felesleges áramfogyasztókat kapcsoljuk ki a hőségben vagy használjunk kisebb teljesítményűeket, mivel a bekapcsolt elektromos berendezések is hozzájárulnak a beltéri levegő felmelegedéséhez.
  • Tudatosan főzzünk kánikulában! Olyan ételt készítsünk, ami alacsony hőfelhasználással jár, hogy ne fűtsük fel vele még jobban a lakóteret!
  • Mossuk ki vagy nedvesítsük be a függönyt, és úgy helyezzük az ablak elé. A lakótérben kiteregetett mosott ruha, vizes törülköző párolgása is hőelvonással jár.
  • Hűvösebb lesz, ha gyakran felmossuk a padlót. Ahol lehet, ne használjunk szőnyeget!
  • Építkezésnél, felújításnál választhatunk fehér vagy speciális hővisszaverő cserepet, illetve árnyékolhatjuk a háztetőt napelemekkel! A külső falfesték legyen szintén fehér vagy más, világos színű.
  • A tető és a homlokzat szigetelésével nemcsak a fűtési költségeket csökkentjük, hanem a lakás nappali felmelegedését is.
  • Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, a sópótlásra. A legmelegebb órákban tartózkodjunk árnyékos helyen és csökkentsük a fizikai aktivitást!

Tanácsok a légkondicionáló készülékek megfelelő használatához

  • Csak abban az esetben érdemes légkondícionáló készüléket beszerezni, ha a hőség elleni védekezés fentebb javasolt egészség- és környezetbarát eszközei nem elegendőek. Középületekben a friss, szűrt és hűtött levegőt biztosító mesterséges szellőztető rendszerek (HVAC-rendszerek) beépítése a megfelelő védekezés a hőség és a légszennyezettség ellen.
  • Split klímaberendezések használata esetén különösen nagy a veszélye annak, hogy a hűvös levegő megőrzése érdekében a szellőztetések ritkulnak. A levegő elhasználódik, a szén-dioxid és egyéb beltéri légszennyezők feldúsulhatnak a beltéri levegőben. Szellőztessünk megfelelő gyakorisággal!
  • Éjszakára lehetőleg kapcsoljuk le a készüléket! Késő este szellőztessük jól át a lakást, majd hagyjunk nyitva/buktatva több nyílászárót oly módon, hogy keresztlégáramlat keletkezhessen!
  • A külső hőmérsékletnél 5-8°C-kal, maximum 10°C-kal hűvösebbre javasolt a klímaberendezést beállítani egyrészt egészségvédelmi javaslatok és a munkavédelmi előírások, másrészt klímavédelmi szempontok miatt.
  • A készüléket úgy állítsuk be, hogy a helyiség alsó felében – lehetőség szerint – ne okozzon erős légáramot. Ezt a klímaberendezés lamelláinak felfelé irányításával érhetjük el, vagy a levegő olyan térrészre való irányításával, ahol nem tartózkodunk huzamosan. A klímaberendezések szárítják a levegőt, a száraz levegőtől pedig könnyen kiszáradhat a kötőhártyánk, különösen a ránk irányuló állandó légáram esetén. Arra érzékenyekben fejfájás, ízületi fájdalmak, gyulladások is kialakulhatnak, amennyiben a hideg levegő közvetlenül éri a fej, nyak, váll területét. Állítsuk alacsonyra a ventilátor fordulatszámát, a légáram sebességét, hogy e panaszok kialakulását elkerüljük.
  • A készülék beltéri egységének hőcserélőjét és porszűrőjét előírás szerint kell karbantartani, legalább évenkénti tisztítás és szűrőcsere (amennyiben cserélhető szűrővel rendelkezik) szükséges. Mivel a háztartási klímaberendezések nem porlasztanak vizet a légtérbe, így alapesetben Legionella fertőzést sem okozhatnak, azonban a nem megfelelően elvezetett kondenzvízben (például nem megfelelő lejtésű kivezető cső miatti pangó víz) és a nem megfelelően karbantartott (tisztított, fertőtlenített) beltéri egységben megtelepedhet a Legionella baktérium is. Az egység nedves hőcserélőjén lerakódhatnak szerves anyagok, ezeken pedig megtelepedhetnek a baktériumok, valamint a penészgombák, melyek spóráira sokan allergiások.
  • A légkondicionáló karbantartása során olyan lúgos tisztítószert ajánlott használni, mely baktériumölő és gombaölő hatású. Fontos a gyors zsírtalanító, fertőtlenítő, és szagtalanító hatás, azonban kerülendők a felesleges adalékanyagok, aromák, melyekből akár egészségre káros illékony szerves anyagok kerülhetnek be a lakás levegőjébe. A karbantartás után alapos szellőztetés javasolt.
  • Zsúfoltabb középületekben működtetett split klímaberendezéseknél járványos időszakban a beltéri egység és a porszűrő gyakori fertőtlenítése szükséges virucid tulajdonságokkal is rendelkező szerrel. Járványhullám esetén a split klímaberendezések működtetése csak párhuzamos, intenzív szellőztetés mellett ajánlható (ahol a friss levegő mennyisége legalább 36m3/óra/fő).
  • A berendezés soron kívüli tisztítását a helyiségekben történt felújítási munkák után is el kell végezni, hogy a készülékben leülepedett port eltávolítsuk.

Légkondicionáló berendezések kiválasztása

  • Egy átlagos teljesítményű légkondicionáló berendezés havonta nagyjából 250 kWh-val növeli meg az áramfogyasztást, ami mintegy 8-10 ezer forintos többletköltséget is eredményezhet. Nagymértékben befolyásolja a készülék fogyasztását a beállított célhőmérséklet és a kültéri hőmérséklet közötti különbség. A leginkább meghatározó szempont a fogyasztásnál azonban a készülékek hatásfoka.
  • A hatásfok a műszaki felépítéstől, a kivitelezés precízségétől, valamint a használt hűtőközegtől függ. A hatásfokot EER és COP számokkal jelölik. Ezek a számok kifejezik, hogy egy klímaberendezés 1 kWh elektromos energiából mennyi hűtő, vagy fűtőenergiát képes előállítani. Minél nagyobbak ezek az értékek, annál kevesebb elektromos áramot használ fel a készülék ugyanakkora tér lehűtésére vagy felfűtésére. Ugyanígy sorolják a háztartási gépeket energiaosztályokba, így nagymértékben csökkenthetjük a felhasznált energia mennyiségét jó hatásfokú (magas EER, COP számok, vagy "A" energiaosztály) gépek esetén. Magas hatásfokúak az inverteres klíma készülékek is, melyek a teljesítmény fokozatmentes szabályozásával takarítanak meg energiát.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít