nnk emblema logo

nnk cim telefon

VÁLTOZÁS A VÉDŐNŐI KÖRZETEK (TERÜLETI, ISKOLAI, VEGYES) MEGÁLLAPÍTÁSÁNAK, KIALAKÍTÁSÁNAK VÉLEMÉNYEZÉSÉBEN

Az egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 6. § (1) és (2) bekezdése – mely az egészségügyi alapellátási körzetek, ezen belül a védőnői körzetek megállapítását, kialakítását is szabályozza – 2023. január 1-jei hatállyal módosult.

A hatályos jogszabály az alábbiakat írja elő:

6. § (1) A praxiskezelő jogszabályban meghatározott szempontok alapján, a települési önkormányzatok bevonásával alakítja ki az egészségügyi alapellátások körzeteit.

(2) Az (1) bekezdés szerinti körzetek megállapítása és kialakítása során a praxiskezelő kikéri a működési engedély kiadására hatáskörrel rendelkező egészségügyi államigazgatási szerv és az egészségbiztosítási szerv véleményét is, amelyet szükség szerint figyelembe vesz.”

A módosítás alapján 2023. január elsejétől az egészségügyi alapellátások körzeteit - a települési önkormányzatok bevonásával - az Országos Kórházi Főigazgatóság, mint praxiskezelő alakítja ki, és a praxiskezelő kéri ki a működési engedély kiadására hatáskörrel rendelkező egészségügyi államigazgatási szerv véleményét, amelyet szükség szerint figyelembe vesz.

Az eljárás során az országos tisztifőorvos véleményezési kötelezettsége megszűnt, a továbbiakban a Nemzeti Népegészségügyi Központ ilyen feladatot már nem lát el.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2022, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat