Könnyű kezelés

  • Nagyítás 100%
  • Betűméret 100%
  • Sorköz 100%
  • Szóköz 100%

nnk emblema logo

nnk cim telefon

A családtervezési ismeretek széleskörű átadása és az abortuszok számának csökkentése érdekében 1993. január 1-vel kezdték meg működésüket a Családvédelmi Szolgálatok (CSVSZ-ek).

A Családvédelmi Szolgálatok − a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX törvény (a továbbiakban: Törvény) alapján − végzik a családtervezéshez, családvédelemhez kapcsolódó tanácsadást, várandós állapothoz kapcsolódó súlyos válsághelyzet esetén segítséget adnak annak feloldásában, valamint szervezik az oktatási intézményeken kívül a családtervezési ismeretek terjesztését.

Az állami Családvédelmi Szolgálatokat a járási hivatalok működtetik.

A CSVSZ tanácsadás igénybevétele mindenki számára ingyenes (térítésmentes), és lakóhelytől függetlenül, szabadon bármelyik CSVSZ-t fel lehet keresni. (2020-ban 102 tanácsadó működött az országban.)

A várakozási idő elkerülése és a megfelelő tanácsadási idő biztosítása érdekében a CSVSZ tanácsadások előjegyzés alapján működnek, időpontot személyesen vagy telefonon lehet kérni.

A CSVSZ tanácsadók címlistája felől a kormányhivataloknál, és a járási hivataloknál lehet érdeklődni (az intézmények honlapján is megtekinthető), de a nőgyógyászati rendelőkben és a területi védőnőknél is megtudható a közeli CSVSZ tanácsadó címe, elérhetősége.

A CSVSZ munkatársa a CSVSZ védőnő. A CSVSZ védőnők főiskolai/egyetemi képzésben szerzett védőnői szakképesítéssel rendelkeznek, valamint elvégezték az ÁNTSZ/egyetem által szervezett szakirányú tanfolyamot.

A CSVSZ védőnő négyszemközti tanácsadásra várja a fiatalokat, a reproduktív korú nőket és párokat a családtervezéshez, fogamzásgátláshoz, a reproduktív egészség megőrzéséhez, a családtámogatási és családvédelmi lehetőségekhez kapcsolódó kérdésekkel, illetve tanácsadást biztosít a válsághelyzetben levő, terhesség-megszakítást szándékozó nőknek/pároknak.

CSVSZ tanácsadás igénybevétele önkéntes, kivételt képez a terhesség-megszakítás kérelmezése súlyos válsághelyzet esetén (ide tartozik a bűncselekmény következtében létrejött terhesség súlyos válsághelyzete is). Ekkor az állam a magzatvédelem és családvédelem, illetve a felelős döntés meghozatala érdekében kötelezővé tette a CSVSZ tanácsadás felkeresését.

E tanácsadásokon a CSVSZ védőnő segítő beszélgetés keretében a válsághelyzet megoldását segítő ismeretek, tájékoztatások által nyújt segítséget a magzati életének védelme és a válsághelyzet megoldása érdekében. A védőnő hangsúlyt helyez a családtervezési, és a fogamzásgátlási ismeretek személyre szabott átadására is – egy következő nem-kívánt várandós állapot megelőzéséért.

Amennyiben a nő, a pár a terhesség-megszakítás szándékát fenntartja, egy második tanácsadás során kerülhet sor a terhesség-megszakítást kérelmező lap kiállítására. Természetesen ez után is, egészen a műtétig, a nő/a pár megváltoztathatja a szándékát.

A tanácsadáson részt vett nők által önkéntesen, anonim módon kitöltött kérdőívek válaszai azt mutatják, hogy a CSVSZ védőnők támogatást és segítséget tudnak nyújtani a válság helyzetben levő, és a terhessége-megszakítását fontolgató nőknek/pároknak!

A CSVSZ védőnők a tanácsadásokon kívül előadásokat, csoportfoglalkozásokat tartanak, hogy a családtervezési ismereteket, fogamzásgátlási módszereket és a gyermekvállalása esetén igénybe vehető állami és nem állami támogatásokat minél szélesebb körben megismertessék a lakossággal.

A CSVSZ védőnők szoros szakmai kapcsolatot tartanak fenn a társszakmákkal: a szülész-nőgyógyász szakorvosokkal, a gyermekjóléti szolgálatokkal, a területi és iskola védőnőkkel.

Együttműködnek az önkormányzatok szociális osztályaival, a családsegítő szolgálatokkal, Vöröskereszttel, szakmai és társadalmi szervezetekkel, akik erkölcsi és/vagy anyagi támogatást tudnak nyújtani a válság helyzet feloldásához és a magzat megtartásához.

SSL ClassC

bm

Minden jog fenntartva © 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít