nnk emblema logo

nnk cim telefon

A fertőzésveszély elleni védekezés érdekében szükségessé vált a Családvédelmi Szolgálatok (CSVSZ) működésében történő változtatás is. A folyamatos működtetés és az ellátás biztosítása, valamint a CSVSZ-t felkeresők egészségének védelme érdekében – meghatározott esetekben – a tanácsadások távkonzultáció által is megtarthatóak. Személyes találkozás esetén fontos a távolságtartás biztosítása, a higiénés előírások betartása valamint a megfelelő védőeszközök használata.

Kizárólag személyes megjelenés által történhet a fiatalkorúak házasság előtti tanácsadása és a terhesség-megszakítás kérelmezése.

Személyes megjelenéssel / távkonzultáció által történhet a család tanácsadás, magzatvédelmi tanácsadás (ún. „A” tanácsadás) és egyéb tanácsadás.

A tanácsadások szervezése és működése továbbra is előjegyzés alapján történik, azonban az időpontok megadásakor a szellőztetésre és fertőtlenítésre szánt időt is figyelembe kell venni. Személyes megjelenéssel történő tanácsadás esetén fontos, hogy a kliens pontosan érkezzen, viseljen szájmaszkot, és a váróba lépéskor végezzen kézfertőtlenítést. A védőnőnek ismernie kell a COVID-19 fertőzés klinikai tüneteit, lehetséges manifesztációit, rizikótényezőit, a járványügyi besorolást, infekciókontroll óvó-védő rendszabályokat.

Távkonzultációs tanácsadás (telefon, videóbeszélgetés) akkor történhet, ha a kliens vállalja a szükséges megfelelő körülmények (pl. háttérzajoktól mentes privát helyiség), valamint a technikai feltételeket biztosítását, valamint a 45 perc időtartamban telefonon történő beszélgetés/videó beszélgetést, annak anyagi vonzatával együtt.

Terhesség-megszakítási szándék esetén az első („A”) tanácsadás történhet távkonzultációs formában, azonban a második ( „B”) tanácsadáson a kliensnek már személyesen meg kell jelennie. A veszélyhelyzetre való tekintettel az önkéntesen kitöltendő kérdőívek és számos aláírandó nyilatkozat alkalmazását mellőzni kell.

A CSVSZ tanácsadó és váróhelyiségeiben a napi takarításra és a gyakran érintett felületek fertőtlenítésére valamint a gyakori szellőztetésre fokozottan ügyelni kell, valamint biztosítani kell a vírusölő hatású kézfertőtlenítő szert.

Fontos a védőnő és a kliensek között a megfelelő távolság megtartása a váróban és a tanácsadóban egyaránt, mely legalább 1 méter, de lehetőség szerint 1,5 m. A tanácsadóban az íróasztalnál plexi védőfal használata javasolt. Mind a védőnő, mind a kliensek viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot a váróhelyiségben és a tanácsadóban is. Az érintkezési lehetőségek minimalizálása érdekében a váróhelyiségekben ne legyenek szóróanyagok és könyvek, a szükséges tájékoztatási anyagok plakát formájában kerüljenek elhelyezésre.

Melléklet(ek):
Download this file (54687-2_2020_EÜIG.pdf)54687-2_2020_EÜIG.pdf[ ][ ]

SSL ClassC

Minden jog fenntartva © 2019, Nemzeti Népegészségügyi Központ

Adatkezelési tájékoztató

Akadálymentességi nyilatkozat